• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

system pomiarowy Arta

Reakcji
0
witam

składam jak w temacie taki all in one tutaj zamieszczam schemat https://diyaudio.pl/i/19017/d5aac99ad08fb7fb8a0ccdfd5e5acab9_1451517570.jpg

ale mam pewien problem ponieważ ja posiadam nowszą wersję przedwzmacniacza mikrofonowego z firmy avt mianowicie -->

h t t p://serwis.avt.pl/manuals/AVT2728.pdf

a wzmacniacz audio mam z firmy jabel j-36 --> h t t p://www.jabel.com.pl/files/instrukcje/J-036.pdf

prosiłbym o pomoc jak dolutować kable do obu płytek zgodnie ze schematem , dodam że do tego zestawu był przewidziany zasilacz zas1183-2412 ---> h t t p://elecena.pl/product/4737307/zas1183-2412-zasilacz-impulsowy-12v-2a-24w

mile widziany schemat nawet z painta

Pozdrawiam

- zasilacza impulsowego unikałbym do przedwzmacniacza mikrofonowego.
- do wzmacniacza mocy który podałeś potrzebujesz symetryczne zasilanie.
- przedzmacniacz mikrofonowy avt2728 ok.
- schemat w paincie .. ?😵 powpinaj to gdzie trzeba i nie rób sobie jaj..

W porządku , a czym się różni AVT 1597/1 od mojego jabel j-036 ?? avt można zasilić zwykłym impulsowym zasilaczem a jabel już musi mieć symetryczny ??

p.s. powpinam gdzie trzeba ale chociaż gdzie dolutować przewody zasilania do tego mikrofonowego .

pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku

W porządku , a czym się różni AVT 1597/1 od mojego jabel j-036 ?? avt można zasilić zwykłym impulsowym zasilaczem a jabel już musi mieć symetryczny ??
Mylisz pojęcia. Zasilacz impulsowy to zasilacz impulsowy, a symetryczny to symetryczny. Zasilacz impulsowy w skrócie mówiąc, przez swoją konstrukcję daje niezbyt czyste napięcie co powoduje duże zniekształcenia i śmieci w torze audio. Zasilacz symetryczny to taki który ma zero w środku, czyli +,0,-. Kostka o której piszesz może być zasilana na dwa sposoby, układ z AVT nie wymaga zasilania symetrycznego czyli, możesz podłączyć akumulator, zrobić zasilacz z prostownikiem, w ostateczności wykorzystać zasilacz wtyczkowy transformatorowy. Na impulsowym też będzie działać, ale efekt będzie jak piszę wyżej.

w takim razie dam radę podpiąć ten zasilacz który podałem w poście czy muszę budować nowy , a dokładnie jak tego jabela zmusić do klasycznego zasilania tym zasilaczem pytam tylko dlatego że już na te klocki wydałem 200zł

Zobacz układy dla tego TDA. W obu przypadkach zasilania różnią się znacząco układy i trzeba je przerobić :-( przykro mi z tego powodu.
Chyba musisz kupić nowy kit lub polutuj to na pająku.

ok ale z tego co widzę to kondensatory i rezystory różnią się od tego z avt czyli czeka mnie zakup nowych jak w avt i uniwersalna płytka??

No tak może zrobić. Te elemnty to grosze do tego układu. Jak masz tda, to kup płytkę plus graty oddzielnie może wyjdzie parę groszy taniej.

Po przemyśleniu pozostanę przy jabel-036 , tylko tak ja z tego wzmacniacza potrzebuję max 2-3 wat dlatego myślę że mogę zastosować słabszy transformator niż zalecają. Pytanie teraz jaki by wystarczył w rozsądnych pieniądzach , chyba że dać większy by zasilić i przedwzmacniacz mikrofonowy.

Kup normalny tda2030 u mnie cały kit tego wzmacniacza kosztuje śmieszne 21 zł
Po co się pierdzielić z symetrycznymi zasilacza i albo przeróbki

Nie ma znaczenia ile mocy potrzebujesz. Układ musi działać wg ustalonego schematu. Jak chcesz zasilać przedwzmacniacz mikrofonony? W opcji, i jest to bardzo dobre rozwiązanie jest bateria 9v. Jeśli chodzi o końcówkę mocy możesz rozważyć jeszcze układ na tba820, mocy wystarczy, transformatorowy zasilacz wtyczkowy również.

Ja bym na twoim miejscu przerobił ten wzmacniacz na TDA2030 na zasilanie niesymetryczne. Zerknij na schematy np. NE018, http://mirley.firlej.org/mini_wzmacniacz_2x15w. Zobacz czym się różni(powiem że niewielkie różnice) i oceń czy jesteś w stanie to sobie sam zrobić. Kupowanie nowego kitu raczej nie jest opłacalne jeżeli masz pod ręką wszystkie potrzebne elementy, kwestia dokupienia/znalezienia kilku groszowych elementów. Ewentualnie jak pisze Marios płytka uniwersalna, wlutować co potrzebne i złożyć od nowa.

Preamp nie pobiera dużo energii, więc najprościej bateria 9V.

Ostatnia edycja:
Powrót