• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szatański pomysł Rzeźnika.

Reakcji
0
Witam.

A więc. W moim wielkim (8m^2) pokoju gra Yamaha A-500 wraz z pseudo kolumnami ala Totem Mite (GDN 13/40/2 8ohm + GDWK 10/80/7). Chcę zrobić do głośników nowe obudowy. Te które teraz są, mają po 6-7 litrów. Strojenie polinkowym tunelem na 53-54Hz. Więc jak sami się domyślacie - basu z tego zbytnio nie ma. Wczoraj wpadłem na pomysł, by zrobić w końcu nowe monitorki, które w końcu zagrają jakimś basem. Tyle, że to nie będą zwykłe podstawkowe kolumienki. Nie chcę kupować nowych głośników i robić nowej zwrotnicy bo zwyczajnie szkoda mi kasy (w moim pokoju i tak nic nie zagra jak powinno :razz: ). Brzmienie jakie teraz mam jest zadowalające, mimo, że wokal jest nieco zmulony - BR'y z tyłu, a kolumny stoją z 15cm od ściany). A więc przejdźmy do rzeczy...

Wczoraj wpadłem na, pomysł by wykonać nowe obudowy do kultowego zestawienia głośnikowego, jakim jest GDWK 10/80/7 i GDN 13/40/2. Postanowiłem dać im 12 litrów (gdyby okazało się, że bas MNIE nie pasuje, to dorzucę czegoś do środka, np. worek z piaskiem). Strojenie 45Hz rurą PCV o średnicy 5cm i długości 20-21cm (zapewne nigdzie nie dostanę takiego wymiaru ładnego tunelu BR, więc pomęczę się z prostą rurą PCV). Do GDWK jestem zmuszony zrobić pierścienie, gdyż zostały one nieco... "zmniejszone" :twisted: , a co za tym idzie wyglądają nieestetycznie. Do GDN'a będzie również pierścień. Gdzie można kupić (najlepiej przez NET, bo w mojej wiosce raczej nie dostanę) niewielkie płyty HDF ?
Do BR (jako, że będzie to zwykła rura PCV) też będzie mała obręcz upiększająca. I teraz... Mój "rewelacyjny" pomysł.
Pierścień miałby średnicę wewnętrzną 5cm, zewnętrzną 10cm. Wpadłem na taki pomysł, żeby zrobić odwrócony pentagram na GDWK :twisted: Teraz był problem z czego by to zrobić.. I pomyślałem, że może nadałby się jakiś cienki neon, który będę mógł zasilić zwykłymi bateriami. http://www.allegro.pl/item778367586_nx1_neon_gietki_1_2mm_rozne_kolory_super_tuning.html Z tyłu kolumny znajdował by się włącznik. W moich zamiarach ma to świecić delikatnie i niedawać po gałach. Nie na niebiesko, a na czerwono. W sumie fajnie by było, gdyby świecił się w "melodię" gitary elektrycznej :lol: Dałoby radę zrobić coś w tym stylu? Pytam z czystej ciekawości, bo znając życie byłoby z tym dużo roboty.

Jak myślicie, czy będzie to dobry pomysł? Ewentualnie z jakiego drutu można by zrobić taki pentagram? Oczywiście - jedna linia = jeden drut. Tylko jaki by musiał być materiał i gdzie taki można dostać?

Nie wniosę nic do tematu, ale muszę powiedzieć że czekam z niecierpliwością na finalizację tegoż szalonego przedsięwzięcia.

Zrób pierścienie z grubej matowej plexi i diody z tyłu lub z boku. Czuje że wyjdzie z tego coś w stylu ' wieś tańczy i śpiewa'. :wink:

Właśnie ten neonowy pentagram to ma być jedyny świecący element... Delikatnie świecący. O to chodzi, żeby był stajl i oryginalność, a nie wieś :smile: Gdzie można kupić płyty HDf 3mm?

poszukaj gdzies na forum BMW jak robi sie oringi do przednich reflektorów i ew sprobuj wykorzystać sposób
PZDR

Jak bede miał kasę, to napiszę pytanie do sprzedawcy (bo bez kasy nic nie zrobię, a już zacząłem planować). Muzyki słucham rozmaitej, ale głownie są to rózne odmiany rocka i metalu. Czasem jakieś dnb, a jak mnie najdzie na stare hity, które pamiętam z dzieciństwa to italo disco ;p

Super z tym HDF, tylko zdeczka wielkie te płyty...

Kup 1mm srednicy fluorocarbon (żyłka wędkarska), idealnie się podswietli jak mu dasz pkt źródło światła:)

Pomysł ciekawy.....A nie myślałeś aby zrobić to tak:
-frontowy pierścien zrobić z przeżroczystej matowej plexi
-od wewnętrznej strony nakleić na niego folie czarną nie przepuszczającą swiatła
-wyciąć na niej podświetlony wzór
-podświetlić to zwykłymi diodami

W życiu takiego neonu o jakim piszesz nie zasilisz z bateri,będzie to bardzo nie ekonomiczne.:)

[ Dodano: 2009-10-27, 13:57 ]
Pogromca mitow napisał:
hmm, pierscien, podswietlenie, diody... smigielko tez bedzie? :>
oby tylko :) możliwe że też schodki dla krasnolódków na bocznej ściance... :???:

Nie wiem o co Wam chodzi, ale to będą zwykłe kolumny, czepiacie się tych pierścieni, a chcę zrobić zwykłe, proste, eleganckie pierścienie na głośniki, żeby zakryć "pocięte boki" GDWK i brzydki kosz GDN'a... To tylko doda uroku :P No dobra, dzięki za pomoc.

SoundStarStudio, podsunąłeś mi dobry pomysł :twisted: Spokojnie, nie będzie wiochy, sami zobaczycie za parę miesięcy jak skończę (mam nadzieję, że jeszcze przed Bożym Narodzeniem :D). Może polecicie jeszcze czym lepiej je wykończyć. Z tego co czytam fornir sprawia pewne problemy i jest droższy, ale wytrzymalszy i lepiej wygląda. Gdzie można kupić dobrej jakości tani fornir? Jakieś rady do kupna i potem "oklejania" ? :D

Nawet jeżeli ktoś chce zrobić śmigiełko to co Was to obchodzi jego gust.
Nie rozumiem wpisów tego typu: "..ale wiocha będzie, bo coś będzie świecić"

Właśnie... A ja wolę brunetki... W tym temacie chodziło mi o pomoc, a nie komentowanie, że będzie wiocha. Keisan, Soundstarstudio, heathlen, blitzer, ttoip, dzięki za pomoc :smile:

keisan napisał:
Nawet jeżeli ktoś chce zrobić śmigiełko to co Was to obchodzi jego gust.
Nie rozumiem wpisów tego typu: "..ale wiocha będzie, bo coś będzie świecić"

Jest to forum publiczne i jak ktos na nim cos pisze to automatycznie poddaje to opini innych uzytkownikow. Ktos przedstawia jakis pomysl, a inny pisza o tym swoja zdanie.

Pogromca mitow, koledze chodzi o wyrażanie w tym wątku zdań i chęci pomocy a nie naśmiewanie się z pomysłu,nie nabijaj postów taką kpiną,niemyśl że jesteś taki do przodu.tylko weż spożytkuj czas bardziej rosądnie.
Nie rozumię takich ludzi.....

Alez ja wlasnie pomagam aby nie powstal wsiurski pomysl i kolumna. Nie ma co sie spinac kolego SSS. Wiec nie bede juz taki "chamski" i zaproponuje takie rozwiazanie nie nabijajac postow, chyba ze od ilosci postow jest tu jakas nagroda prezesa? :)

http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PROJECTS/P11/PICT00005.jpg
http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PROJECTS/P11/PICT0000.jpg

Oczywiscie proporcje wielkosci tego elementu z gabki moga byc inne, takie jakie beda odpowiadac w danej kolumnie. Wg mnie jest to estetyczne i ma swoje dodatkowe wlasciwosci akustyczne.
No ale jak ktos woli swiatelka, neony, diody i smigielka to git. Przed moimi oczami stac to nie bedzie :twisted:

Pogromca mitów poniekąd masz racje. Nie zdecyduje się chyba jednak na ten projekt, bo niestety, ale za dużo z tym pier*******. Dam na dół (pod BR) małą tabliczkę metalową (takie jak na drzwiach mieszkań na zamówienie robią) z jakimś stylowym napisem "DIY by Rzeźnik" ;p Orientuje się ktoś ile może to mniej więcej kosztować?

P.S. Ten motyw z tym materiałem na wysoko tonowym niezły.

Powrót