• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szeregowo czy równolegle ?

Reakcji
0
Mam problem ponieważ słyszałem jak się ma wzmacniacz np 2x200 watt i się podłączy (na zwrotnicy) 2 głośniki w jednej kolumnie 4 ohm szeregowo (wyjdzie 8 ohm ) to wzmacniacz odda po 100 wat na kolumnę jest tak ? czy głośnik dostanie każdy po 100 watt ? jak to jest?:glare:

w ogolnosci, jezeli wzmacniacz ma 2x200W przy 4Ohm to jak podlaczysz pod niego odciazenie 8Ohm to max moc zmniejszy sie ok 2x,teoretycznie, w duzym przblizeniu
jezeli pisze na nim 2x200W 8Ohm to nie podlaczaj glosnikow 4Ohm bo go sfajczysz

to wzmacniacz odda po 100 wat na kolumnę jest tak ? czy głośnik dostanie każdy po 100 watt ? jak to jest?

Skoro na kolumne pojdzie 100W a w kolumnie sa dwa glosniki niskotonowe to kazdy dostanie po 50W, to chyba logiczne.

Typowy wzmacniacz ktory ma prawdziwe 2x200W/4omach na 8omach bedzie mial 2x120-140W.

mam sharpa sx8800 on pracuje od 8 ohm dopiero a chce zrobic zeusy na 2x gdn 30/120 jeden 4 ohm ten wzmak daje na kanal ok 200 wat zn jeden glosnik dostanie 100 wat czy na kazdy glosnik pojdzie 200 wat ?

No ale przecież GDN 30/120/1 mają nominalnie 8ohm, a więc jeżeli podłączy dwa równolegle - kolumna będzie miała 4 ohm, czyli sharp na STKu pójdzie z dymem. Chyba że by dostał GDNy 4 ohmowe i spiął je szeregowo.

kontunułuje temat jeszce chce o cos zapytac... jaki kabel mam dac do kolumny ? wysaczy 2x2mm ? czy 2.5 mm grubości ?

Nawet 2x1,5mm wystarczy ;) (tak że jak chcesz dać 2x2 to możesz spokojnie dać; a miedzy 2,5 a 2 różnica jest tylko w grubości tego kabla :))
BTW: Ja nieraz kupując taki kabel (tani OFC) biorę 2x,2.5 tylko z tego względu że w rzeczywistości ma on te 2x1,5 (w tanich kablach można spotkać taki "chłyt" marketingowy że na przewodzie jest napisane 2X1,5 a to pancerz jest gruby a w nim "drucik jak nitka"...... ;) )

Powrót