Z całym szacunkiem, ale takie teorie już lata temu poznałem i nic mi ona w temat nie wnosi.
Ptrzebuję odpowiedniego filtra na ten głośnik. Filtr liczony kalkulatorem internetowym nie wnosi żadnych zmian. W czym jest problem?
Gdybyś się chociaż pobieżnie zapoznał z tym co tam napisałem, to byś wiedział, że na żadnym etapie projektowania zwrotnicy nie korzysta się internetowych kalkulatorów. Cała wiedza jaką kiedyś chciałem przekazać w tych artykułach opiera się o praktykę oraz pomiary bo to jedyna sensowna droga do uzyskania prawidłowo działającej zwrotnicy.
Bardzo chętnie tylko daj sobie pomóc. Jesteś jak chory facet który polazł do lekarza ale wie lepiej co mu dolega, jak ma się leczyć i się z tym lekarzem kłóci. To po cholerę polazł do lekarza skoro taki mądry? Nie wierzysz w kalkulatory internetowe ale oczekujesz od nas że po podaniu modelu głośnika, którego nota bene nikt tutaj pewnie nie miał, w magiczny sposób podamy Ci wartości elementów filtru który będzie idealnie działał. No stary, trochę wyobraźni.
Dam Ci próbkę tego czym różni się teoria od praktyki i co próbujemy Ci wyjaśnić. Jakbyś znał odrobinę teorii działania np takiego filtru pasmowo zaporowego, który wykorzystuje się właśnie układach szerokopasmowych do korekcji pasma (likwidowania takich górek), to byś siedział ze strojenie do częstotliwości wycięcia pasma odbywa się na zasadzie doboru dwóch wartości : indukcyjności i pojemności. Teoretycznie prościzna w praktyce okazuje się, że ilość kombinacji tych dwóch parametrów, dających te samą częstotliwość jest nieskończenie duża. Odpowiedź na to dają pomiary. Dzięki nim ustalisz czy filtr złożony z kondensatora 22uF i cewki 1mH działa lepiej od filtru na cewne 0,47mH i kondensatorze 47uF, gdzie oba dają pasmo zaporowe na tej samej częstotliwości. Oczywiście możesz sobie takie kombinacje sprawdzać na słuch tylko ja z pomiarem i programem symulacyjnym zrobię w 5 minut więcej niż Ty w 2 tygodnie eksperymentów odsłuchowych.
A jak już oczekujesz gotowca to tak na oko połącz sobie równolegle : cewke 0,24mH , kondensator 12uF , rezystor 10 ohm i powinno zredukować te górkę. Jak będzie za słabo to zwiększ rezystor a jak za mocno to zmniejsz.
Poza tym nadal nie wiem czy ta szerokopasmówka ma działać samodzielnie jako szerokopasmówka czy jako średnio tonowy w układzie 3 drożnym. Bo w tym drugim przypadku do zagadnienia filtracji nie podchodzi się za pomocą takich filtrów pasmowych bo nie ma to większego sensu.