• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szerokopasmówka 6,5' - 8'

Reakcji
3
Co możecie polecić z dużych szerokopasmówek, które poradzą sobie i zagrają samodzielnie w pełnym paśmie? (prośba o nie pisanie, że szerokopasmówka nie gra, powieważ wiem o tym...) Osobiście słuchałem i jestem pod wrażeniem Sonido koszt w granicach 2 tyś za parę. W sumie wybór jest niewielki z tańszych znalazłem Visatona i Gradienta no i pełną ofertę TB ale jakoś mnie nie przekonują, chodź cena wyższych modeli dochodzi do tysiaka za sztukę.

cube audio F180
tego modelu nie slyszalem wiec nie wiem czy radzi sobie na basie lepiej niz F-155

ale sonido bym tez sobie chetnie kupil ;)

Wg mnie w tej wielkosci dobrze grajaca szerokopasmowka kosztuje majatek.
No właśnie. Chciałem się czym takim o wysokiej efektywności pobawić. Do tego będę miał niedługo lampkę małej mocy, może to fajnie się wszystko zgrać. Zamiast TB, chyba lepiej pójść w Sonido.

Sonido 145 w tubie Hornton projektu Bodnar Audio :)
I masz fajne kolumny do lampy :)

U pharoha sluchalem tych TB albo podobnych i bardzo pozytywne zaskoczenie.
audiotransducers.com/pl/szerokopasmowe/273-tang-band-w8-1772.html

ja polecam ten

http://audiotransducers.com/pl/szerokopasmowe/285-tang-band-w6-1916.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

u mnie gra w obudowie zamkniętej bo nie uznaje żadnych grzmiących rur typu br czy tuba.

musi wtedy mieć towarzystwo głośnika niskotonowego , u mnie 26 cm .

zwrotnica jest dsp FIR , bas wzmacniacz w kl D , szerokopasmówka na LM .

a tutaj coś na temat zwrotnicy

http://livesound.pl/tutoriale/artykuly/4876-filtry-cyfrowe-w-praktyce-filtry-fir

mimo że są możliwe strome zbocza lepsze efekty brzmieniowe dają te łagodniejsze nachylenia.

U pharoha sluchalem tych TB albo podobnych i bardzo pozytywne zaskoczenie.
audiotransducers.com/pl/szerokopasmowe/273-tang-band-w8-1772.html
No właśnie, solidnie ten głośnik wygląda. Cena praktycznie ta sam co Sonido, fajnie że ktoś go słuchał jest jakaś subiektywna opinia.

Te male Sonido graly u Bodnara rewelacyjnie w pseudotubie. Chyba nawet razem sluchalismy.
Chyba tak:) u mnie wchodzi w grę tylko TL :D

Nigdy się nie zagłębiałem w tajniki MLTL - może warto o niej podyskutować w osobnym wątku?

Właśnie miałem to samo napisać:) to takie połączenie tl z br?

Temat można wydzielić, może coś dobrego wydumamy.

Ostatnia edycja:
Postaram sie najprosciej jak to mozliwe wyjasnic co to jest ML TL, jak dziala i czym sie rozni od BR, choc z pozoru wyglada tak samo.

W obudowie BR za strojenie ukladu rezonansowego odpowiada pojemnosci komory i masa w tunelu br. Nie jest istotny ksztalt komory, tylko jej pojemnosc. Obudowa MLTL stanowi pewne rozwiniecie zwyklej obudowy TL. W porownaniu do obudowy BR celowo robi sie wysokie i proste obudowy, ktore na calej swojej dlugosci ukladaja fale rezonansowa, ktorej czestotliwosc zalezy od dlugosci calego tunelu. Na koncu znajduje sie maly i krotki tunel BR, ktory sluzy jako dodatkowa masa "przyklejona" do konca obudowy tworzacej tunel. Dzieki temu rezonans mozna obnizyc.. Jaka jest roznica miedzy MLTL a BR? Obrazowo mozna to fajnie przedstawic za pomoca linijki. Wyobrazcie sobie, ze bierzecie dluga linijke i jeden z jej koncow mocujecie do biurka. Jesli pukniecie w linijke, zacznie ona drgac, bedzie miala swoj rezonans. Aby zmienic rezonans sa tylko dwie mozliwosci, wydluzyc linijke, lub zwiekszyc jej mase. I tutaj wlasnie przychodzi do pomocy dodatkowa masa ruchoma w porcie BR. Zatem, jesli do tej linijki dokleimy na jej koncu jakis ciezarek, to zmieni sie jej rezonans, na nizszy.
Dokladnie w ten sam sposob ukladaja sie fale rezonansowe w linii transmisyjnej. W MLTL tunel jest dosc krotki, niemal calkowicie wytlumiony zeby pochlonic niechciane rezonanse, a na jego koncu ten maly port BR jest tym dodatkowym ciezarkiem. Dzieki temu mozliwe jest niskie strojenie, duza efektywnosc, przy stosunkowo krotkim tunelu.

Ostatnia edycja:
Jak się oblicza MLTL do danego głośnika? Jaka jest optymalna wartość Qts głośnika do tego typu obudowy?

Jak się oblicza MLTL do danego głośnika?

No wiesz, nie ma jakiejs okreslonej reguly. W strojeniu BR tez masz pelno charakterystyk, ktore mozesz otrzymac dzieki manipulacji pojemnoscia i parametrami portu. Robisz tak jak uwazasz, ze jest ok.

Jaka jest optymalna wartość Qts głośnika do tego typu obudowy?

Raczej przecietny, tak jak dla TL, powiedzmy od 0.35 do 0.5. Glosniki z poza tego zakresu rowniez da sie ogarnac, ale beda dawaly juz mniej optymalne wyniki.

Powrót