• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szerokopasmówka 6,5' - 8'

Nie
Głośnik gra tak jak ty jestes w stanie je zaaplikowac

Słuchałem kolumn na w3-1364 i napewno nie grało jak tani głośniczek

A słuchał ktoś Seas Loki MKII Coaxial Kit? Nie jest to do końca głośnik szerokopasmowy a coaxial. Nie mniej mimo małej efektywności może całkiem fajnie grać. Do tego gotowy cały projekt.

https://www.madisoundspeakerstore.c...s/seas-loki-mkii-coaxial-kit-parts-only-each/
Tego coaxialu nie słuchałem lecz słuchałem coaxów od KEF, Tannoy i Beyma. KEF jest bardziej podobny do konstrukcji od Seas ale moim zdaniem gra najgorzej z tej trójki. Mają wyraziste zbędne metalowe dźwięki w graniu. Jakby pokrywa skoczy na garnku z gotującą wodą. KEFy są powszechnie dostępne więc możesz sam sprawdzić czy będziesz na to zwracać uwagę czy nie.

Tannoy ma tweeter głęboko w gardle głośnika średniotonowego i to brzmi całkiem nieźle. Jedyny mankament to metalowy piasek na niektórych nutkach. Dla mnie ten efekt nie jest męczący, po prostu taka cecha konstrukcji. Dodaje to unikatowego charakteru.

Beyma i inne producenci głośników estradowych oferują coax z tubą po środku. Gra to bardzo dobrze (w zależności od jakości głośnika kompresyjnego) i głośno ale bardzo ukierunkowane. Dla domu to może być zbyt wąskim graniem: będzie zbyt mały sweet spot. Chociaż dla małego pokoju to może być zaletą.

Osobiście szukałbym konstrukcji z coaxem podobnym do Tannoy albo Beyma.

Polecam się jeszcze rozejrzeć za Daytonem PS-220 i PS-180. Do PS220 robiłem podwójny horn na wzór:
https://voxativ.berlin/ampeggio-due/
Dołu nie brakowało :) Głośniki w parts express są na promocji co prawda nie takiej jak była w blackweekend :) Na ten czas to moja ulubiona szerekopasmówka. W wyścigu odpadł Seas FA22RCZ, TB W8-1772, Fostex FE206.

Powrót