Witam, potrzebuje 4'' szerokopasmowek do obudowy 4-4,5l. maja to byc monitory dla dziewczyny do lapa do filmow. Cena 75-100pln/szt. myslalem o dayton rs100 cena amerykanska mi pasuje ale polska niestety juz nie bardzo wiec czekam na cos innego
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja mogę tylko potwierdzić, że "jakoś" to gra. Zrobiłem tą konstrukcję dokładnie wg. przepisu. Wg. przepisu to IMO strata czasu, kompletne bezbasie. Można wprawdzie korektorem ciągnąć bas ale przy naprawdę niewielkich głośnościach FRS szybko osiąga Xmax i po zabawie.Comandante W napisał:jakoś zagrało
FRS8M za to świetnie zagrał wsparty od dołu nisko ciętym (ok. 250Hz) niskotonowcem.
Dziękuję za rady. Na sześć par kolumn jakie wykonałem dla siebie cztery były w oparciu wyłącznie o głośniki szerokopasmowe. Także mam niejakie doświadczenie w tej materii.zmierzam do tego że konstrukcjś na głośniku szerokopasmowym stawia się inne wymagania niż choćby dwudrożnym na głośniku niskośredniotonowym.
| A byłby ktoś chętny na Fostexy FE207e? Praktycznie nówki, w oryginalnych opakowaniach, wszystkie broszurki Fostexa, nawet oryginalne śruby Fostexa. Oddam w dobrej kasie 500zł za parkę z wysyłką kurierem. | |
| Dla mnie za duże a bym brał | |
| Takie Fostexy są fajniutkie, cena dobra, nic tylko brać, ale by w pełni wykorzystać ich zalety należy zapomnieć o zgrabnych poręcznych monitorkach. EBP > 140: dla TL średnica głośnika x nieuchronna głębokość x nieunikniona długość dla stroju ćwierćfalowego daje ładnych kilkadziesiąt litrów, a wyraźnie krótsza zlikwiduje niemal całkowicie możliwośći basowe (i tak nie największe, bo Xmax znikomy, ale przy tym SPL wystarczający do kulturalnych odsłuchów domowych). | |
Oczywiście, że nie. Proponuję zatem byś przeczytał jeszcze raz mój pierwszy post w tym temacie.od woofera 8cm nie można oczekiwać zejścia poniżej 100Hz a co dopiero od full-range'a.