Ojej. Teraz to mnie zbiliście z tropu tym baffle step i TL a najbardziej TSami gdzie chyba znów mowa o BR? (nawiasem, te TSy są bardzo podobne do tych co ja znalazłem tyle, ze z dodatkowymi wykresami, obliczeniami itp, co być może mogłoby Wam - bo na pewno nie mi - pomóc w konstrukcji BR czy innej obudowy już niekoniecznie zamkniętej)
umieszczenie głośnika wysokotonowego nie uwzględnia zaleceń (
http://diyaudio.pl/content.php/65 )mówiących o różnych odległościach od górnej i bocznej krawędzi obudowy
Fakt, wszystko dlatego, że mało miejsca, ale mogłem jednak zróżnicować te dwie odległości chyba. Celowałęm w środek niskotonowym, ale po tym co przeczytałem obecnie powyżej widzę, że to jeden z większych błędów (baffle step)
skąd wiesz, że taka odległość między głośnikami będzie optymalna dla danego podziału częstotliwości
Nie wiem, bo nawet nie miałem pojęcia, że jedno na drugie wpływa... Podpowiedz?
Do tego dochodzi efekt baffle step (podbicie na średnicy przy tej szerokości przedniej ścianki obudowy) będzie już dość istotny
Poczytałem link i z tego co rozumiem (a rozumiem tylko pi razy oko) to w jakiś nieprzyjemny sposób mała przednia ścianka wzmacnia harmoniczne fali co powoduje górki na wykresie i im bardziej centralnie głośnik na małej przedniej ściance leży, tym gorszy efekt?
Tu obawiam się, że jakąś kompensację i tak należałoby uwzględnić.
A co zrobić, żeby nie musieć kompensacji robić, wystarczy zdecentralizować głośnik, czy może lepiej przednią ściankę zwyczajnie powiększyć? (i jeśli tak to jaki rozmiar byłby w tym przypadku "bezpieczny"?)
Szkoda marnowac glosnika w obudowie zamknietej. Nawet zrobiona na pale TL obliczona ze wzoru cwiartki zagra bez porownania lepiej.
TL to jak rozumiem tunelowa? Powiem tak - od kiedy słyszę o TLkach, od wtedy zawsze miałem ochotę na TLkę, ale to wymaga już wiedzy której boję się że nie mam. Jeśli ktoś pomógłby mi zaprojektować takie cudo, zrobiłbym je i był zadowolony zapewne bardziej niż z BR.
Tylko czy druga połowa zaakceptuje takie kolosy, tym bardziej, że podobno dźwięk obudowy zamkniętej przypadł jej do gustu.
Druga połowa to raczej informacyjnie-przyjacielsko mi doradza, niespecjalnie jest nastawiona na odbiór. Myślę, że będzie zadowolona przede wszystkim z tego, że już skończyłem prace nad głośnikami i nie ma bajzlu w domu, heheh

. Ale tak poważnie, to mi też trochę czasu zajmuje, szukanie wiedzy, testy itp, zatem im bardziej trafioną kolumnę zrobię tym bardziej zapewniam sobie i jej spokój na przyszłość, bo nic nie trzeba będzie przerabiać

.
Dobra, reasumując:
- obecna zamknięta jest zła - baffle step + przesunięcie piszczałki + zastanowienie się nad podziałem częstotliwości ( + być może "wyprzedzenie" niskotonowego, bo o tym w ogóle nie myślałem - czyli piszczałka dalej w głąb za niskotonowym - obecnie jest odwrotnie)
- propozycja TL, ale ja nie mam pojęcia nawet jak się za to zabrać, choć technicznie mogę wykonać. Pytanie tylko, czy bez "rzeźbienia", w sensie, im bardziej maszyny są w stanie tai tunel wyciąć tym lepiej, bo ręcznie wyrzynarką warstwa po warstwie tak jak to widziałem inni robili sklejając później w tunel w moim przypadku raczej odpada, bo chyba ten głośnik nie jest aż tyle wart...? (no chyba, że jest a ja nie jestem tego świadom) - ach - i jeszcze rozmiar - o jaki "rząd wielkości" chodzi?

Bo jeśli 120 l, ok, jeśli 150, jakoś przeboleję, ale więcej to już chyba będzie nieprzyjemnie

- Czy te TS'y i wykresy panom coś podpowiadają? Może wrócić do BR lub wykorzystać jakkolwiek inaczej (powiększenie zamkniętej, tunel, cokolwiek)
Podpowiedzcie

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post o 18:21 ----------
Tak sobie patrzę na ten obrazek:
http://www.diyaudio.com/forums/atta...96-philips-ad12100-m8-solution-monitor-12.jpg
i się tak zastanawiam... czy to nie dokładnie to co ja chciałem zrobić na początku tylko 83 litry? (czyli coś pomiędzy tym co zrobiłem, a tym co mi doradzał ktoś inny i był brak basu)
Wcześniej byłem na tej stronie po TS'y ale nie miałem konta i nie widziałem fotek. Teraz znów chodzi mi po głowie BR po przeczytaniu kilku artykułów nt. TL/BR/OZ/MB
Panowie, zróbcie coś, żebym nie miał już wątpliwości, bo to cholernie męczące, a testów wszystkiego i tak nie zrobię, za mało materiału testowego i czasu (i narzędzi)
---------- Post dodany 31.05.2013 o 01:20 ---------- Poprzedni post 30.05.2013 o 21:23 ----------
Wróciłem chwilowo testową budą do 120 litrów z moim niechybnie za nisko nastrojonym BR na 37 Hz i znów wyszło, że niskie są. Jeśli to co Pogromca Mitów w swoim wątku pisał pokrywa się z rzeczywistością, czyli TL schodzi niżej niż BR to być może jest to bardzo dobry pomysł, bo mimo, że niżej nie potrzebuję to rozumiem, że to co przy BR jest minimum i ma -3 db w TLce powinno być powyżej minimum i mieć 0 db?
Zastanawia mnie tylko nadal jedna kwestia przy obecnym BR - jak ja mam sprawdzić czy on właściwie w ogóle gra jak trzeba a nie obudowa? "Na ucho" gdy testuję różnymi częstotliwościami z generatora wydaje się, że największe ciśnienie z przyłożonym uchem do rury generują właśnie częstotliwości w okolicy 40-50 Hz, ale nie wiem czy "siła" jego grania ma być tak niewielka jak jest obecnie, czy powinien grać bardziej. Jeśli uszczelnienie spowoduje (a pudło jest już nieco podziurawione) lepszą efektywność BR to ma to spory sens. Zupełnie swoją drogą nadal zastanawiam się nad efektem znikania basu wraz z oddalaniem się od kolumny na więcej niż metr, znika stopniowo w dużym pomieszczeniu - to normalne jest? (swoją drogą gdy stanę za kolumną, bas słychać o wiele lepiej niż przed kolumną - to już normalne raczej nie jest chyba?)
Jutro jeszcze zrobię eksperyment "mocowy" (30-50%), bo dziś za późno, na zamkniętej 120 i BR 120 tak, żeby dało się jakkolwiek porównać ilość basu. Niestety nie mając dwóch bud testowych nie mogę zrobić testu z równolegle działającymi, a to sporo utrudnia ocenę.
Zakładając, że zrobiłbym 120 litrów pionowo, tunel mógłby być dość długi, ale czy wystarczająco szeroki? (dwie przegrody, najpierw w dół, później w górę i z powrotem na dół a wylot pod spodem z przodu?)
Jak coś nie wyjdzie z innym rodzajem niż zamknięte, zawsze można wrócić do zamkniętych - cena samych płyt nie jest jakaś kosmiczna, poniżej 200 zł za materiał na sporo więcej niż dwie kolumny.