Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.

Ogólnie, przyjmij koncepcyjnie ostrosłup ścięty o polu podstawy równym 2xSd głośnika o wysokości 200 cm i polu płaszczyzny go wieńczącej równym 0,5xSd. Odpowiada to projektowanemu tunelowi: zamknięty jego początek ma 1040 cm2, otwarty 260 cm2.
Można skrócić wyliczoną długość o powiedzmy, 5-10% uwzględniając obniżający strojenie wpływ wytłumienia, ale to trudna sprawa przewidzieć to celnie z góry, chyba że robi się wpierw obudowę testową lub już dobrze opracowany projekt.

Wprawdzie nie bardzo rozumiem, czego nie rozumiesz w poglądowym szkicu, jaki podesłałem, ale skoro są problemy, rozbuduję szkic z zawijaniem tego ostrosłupa. Pozostaje Ci rozrysować to sobie z grubościami. Ja tego nie zrobię, bo masz poradzić sobie z tym i zrozumieć, jak to zbudować: w przeciwnym razie, pozostań przy BR.

E... to chyba musze poczytać gdzieś jak to się liczy, bo nie wiem. W sensie, rozumiem, że chodzi o 1/4 długości fali, ale co ona ma ustalać, bo jak rozumiem wylot ma mieć Sd, wlot nieokreślony (jak wyjdzie), zatem długość tunelu z ćwiartki?Obliczysz to prosto z cwiartki.