• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

szlifierki mimosrodowe, oscylacyjne i inne

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
przegladam oferty sklepow i trafilem na szlifierke ktora uzywalismy przy budowie kina huberta na AWXach

MAKITA BO5030
http://www.megamaszyny.com.pl/szlifierka-mimosrodowa-cat-991-id-26006.aspx
attachment.php

szlifierka bardzo lekka, poreczna, wibracje bardzo delikatne i nie wplywaja negatywnie na operatora
szlifierka malo agresywna (w przeciwienstwie do tanich odpowiednikow) ale bardzo skuteczna
przy uzyciu papieru 80 i 150 wyszlifowalismy cale kino w ok godzine!
co byloby niemozliwe przy uzyciu szlifierki oscylacyjnej

tak wiec do forniru bardzo polecam ;)

Załączniki

• makita.jpg
    makita.jpg
    129.7 KB · Wyświetleń: 0
Panowie potrzebuje szlifierki tasmowej do rownania krawedzi skrzynek. Oscylacyjna mozna sie zajechac. Frezarke zalatwilem na urodziny to i to komus podsune xD
Założenia:
-praca z papierem od 40
-dobry serwis, tutaj zalezy mi na firmowym sprzecie, gdyz uzywam tego do ciezkich prac
- dobra waga urzadenia by nie latala w kazda strone sama.
-cena do 350pln +-50
Myslalem nad B&D KA88, ale poztytywne ma opinie SKIL produkowany przez bosch. Prosze o pomoc ludzi ktorzy mieli do czynienia z podobnym sprzetem

Ostatnia edycja:
Panowie potrzebuje szlifierki tasmowej do rownania krawedzi skrzynek.
ale przeciez to sie robi frezarka!
wykanczasz tylko oscylacyjna...

w AT uzywamy
EINHELL Red Line Szlifierka taśmowa RT-BS 75
https://www.narzedziowy.com.pl/28838_EINHELL-Red-Line-Szlifierka-tasmowa-RT-BS-75.html
dziala zaskakujaco dobrze. mocny silnik, dobrze odprowadza pyl, dobra regulacja
najwiekszy minus to wydmuch powietrza w taka strone ze czesto sobie w twarz dmucham :/ (jak kombinuje z krzywiznami)

trzeba ta frezarke miec :D no w sumie teraz bede mial :D oscylacyjna mozna nad rownaniem plyt spedzic caly dzien :D hmm to skoro bede mial frezarke to odpuscic czolga? oscylacyjna mam jakas chinska chyba pegasus ale szczotki poszly i u mnie takich nie moga dobrac :D w sumie sie wysluzyla juz. Czyli moze nowa oscylacyjna lub mimosrodowa w takim razie?

"czolg" u nas nie ma zastosowania bo jest za malo precyzyjny. idzie szybko, ale zero kontroli!

wieczorem wrzuce opinie o maktecu - odpowiednik tej szlifierki z pierwszego posta

ale do rownania krawedzi by byl idealny ale skoro da sie frezarka to ok w takim razie kupie nowa wyrzynarke bo stara juz sie nadaje do kosza :)

Ten sprzęt jest to wykańczania parkietu, czy agresywnego szlifowania desek a nie szlifowania skrzynek głośnikowych.

mala poprawka

szlifierka o ktorej pisalem w pierwszym poscie to jednak MAKITA BO5041
http://www.megamaszyny.com.pl/szlifierka-mimosrodowa-cat-991-id-26007.aspx
tanszy model nie posiada regulacji obrotow! na co nie zwrocilem uwagi

kupilem tanszy odpowiednik
MAKTEC MT924
http://www.megamaszyny.com.pl/szlifierka-mimosrodowa-cat-991-id-27237.aspx

n0eognp49mbv6ivs6tsh_1370509242.jpg

i rowniez nie zwrocilem uwagi ze nie posiada regulacji predkosci silnika
na poczatku sie zalamalem, bo pierwsze uruchomienie brzmialo jak tania tandetna szlifierka. calosc sie trzesla i nie przyjemnie halasowala...
ale wystarczylo przylozyc do materialu zeby sie uspokoic ;)
po lekkim przylozeniu do materialu wibracje i halas ustaja. przy pomocy papieru 120 bardzo dobrze wyszlifowalem fornir. przy papierze 80 swobodnie szlifowalem obudowe z wiorowki.
wiec zakup jednak sie oplacal ;)

Bardzo fajna sprzęcik jak do amatorskich działań, skok odpowiedni nawet do wykończeniowych prac.

tak, na fornirze nie widac sladow obrobki ;)
do forniru dokupie papier 150 dla spokoju
wykonczenie juz duzo mniej meczace
bardzo wazne jest tez to ze mam duza kontrole nad praca szlifierki. nie zaokrągla krawedzi przy pracy na skraju scianki

---------- Post dodany o 11:29 ---------- Poprzedni post o 11:28 ----------

system odsysania pylu dziala bardzo skutecznie!
boje sie jdynie ile wytrzyma rzep na krazku :/

oj nie wiesz co sie z makitami dzieje :D kumpel prowadzi budowy i wkretarki po 3miesiacach jezdza na reklamacje :D i to najwyzsze modele ;) takze ja bym nie ufal tak w ciemno :) mam wiertarke z mlotem metabo i to od x lat nigdy zadnych problemow dla mnie nr 1 jesli chodzi o sprzet ;) jedynie ceny :/ ale szlifierka w dobrej jest cenie dlatego znajdzie sie na warsztacie

Jest coś co jest najistotniejsze w tej kwestii.. Nie wolno przeszlifować powierzchni bez.. założonego papieru i tarcza starczy na długo.

Powrót