Przejdźmy do sedna. Ile kosztuje taka Mirka? 

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Niewiele się mówi o kosztach wytworzenia sprężonego powietrza, a jest to jeden z najdroższych rodzajów napędu. Większość szlifierek do prawidłowej pracy wymaga od 400 do nawet 650 litrów sprężonego powietrza na minutę pracy. Wytworzenie 120 litrów/minutę wiąże się z zapotrzebowaniem na poziomie 1 kW/h energii elektrycznej. Więc aby napędzić jedną szlifierkę pneumatyczną potrzebujemy od 3,5 do 5,5 kW/h energii elektrycznej. Przyjmując że średni koszt 1 kW wynosi 60 gr możemy łatwo wyliczyć że godzina pracy jednej szlifierki pneumatycznej to minimum 2,10 zł. Zakładając że szlifierka pracuje tylko 3 godziny dziennie daje nam to 6,30 zł/dzień. Jak przemnożymy to przez 250 dni roboczych w roku to otrzymamy kwotę 1575 zł.
Korzyści te omówię na przykładzie nowej szlifierki firmy FESTOOL model ETS EC 150. Zacznijmy od kwestii kosztów. Szlifierka jest wyposażona w bezszczotkowy silnik indukcyjny o mocy 400 W czyli zapotrzebowanie energetyczne to 0,4 kW na godzinę pracy. Zakładając podobnie jak w przypadku narzędzi pneumatycznych 3 godziny szlifowania dziennie, koszt 1 kW na poziomie 60 gr i 250 dni roboczych otrzymamy roczny koszt energii elektrycznej na poziomie 180 zł (szlifierka pneumatyczna min. 1575 zł).
Przejdźmy do sedna. Ile kosztuje taka Mirka?![]()
Wyliczenia energii są bezwzględne i nie ma co dyskutować ale u mnie taka szlifierka bylaby tylko dodatkiem i aż takiego przerobu nie mam. Chyba wolalbym kupic kompresor za te 1500 zl i miec z niego więcej pożytku. Na tak duży wydatek za sama szlifierkę nie mogę sobie pozwolić w tym momencie, choc bez wątpienia rzecz bardzo ciekawa.
Kupiłem 59G347
Palcem się nie da. Płaskim śrubokrętem daje się elegancko tak uformować brzegi że nic nie przeszkadza, a palec za gruby i ma za mało siły. Też próbowałemPalcem też
A nie ma jakiegoś standardu żeby pasowały papiery od innych szlifierek i żeby były łatwo dostępne?