• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szukam kolumny podłogowe do 1700zł za parę - najlepiej nowe

Reakcji
0
Witam

Kupuję Amplituner Yamaha RXV 450 około 6x80W mocy znamionowej (muzycznej podają około 6x130W). Chcę wybrać do kina domowego i słuchania muzyki kolumny przednie podłogowe, pokój ma Ppow 25m2, tutaj pragnę zaznaczyć że nie planuje już zakupu subwoofera . Już 2 tygodnie przeglądam różne fora poświęcone tematyce audio i nadal mam wątpliwości – co osoba to inne zdanie. Wiadomo że za te pieniądze nie mogę marzyć o kolumnach klasy B&W czy JBL – chyba że używanych, z tańszych ale nowych z przedziału cenowego do 1700 zł można znaleźć np.:

1.Audio Academy Mimas
2. TAWO 602
3. TAWO 702
4. Yamaha NS 150
5. DALI 5005
6. Jamo Classic 8
7. Jamo Classic 10
8. KODA EX686F lub EX688F
9. Tonsil MAESTRO II 180

co polecacie – niestety mieszkam w Grudziądzu – miejscowości w której nie ma sklepów z możliwością odsłuchania kolumn. Dlatego chcę zdać się na wasze doświadczenie i nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Osobiście zastanawiam się nad Dali 5005 lub Tonsil Maestro II 180. Na temat Kolumn firmy Tawo(jestem ciekawy opinii o nich), Jamo i Yamaha jest bardzo mało opinii, a jeżeli chodzi o firmę Koda zastanawiam się czy nie jest przereklamowana ? Podczas zbierania informacji zacząłem się zastanawiać nad sprawą kolumn produkowanych zagranicą – co się stanie jak się uszkodzi głośnik w takiej kolumnie? Będę musiał z nim jechać do Warszawy lub Poznania ? A nawet jeśli ściągnę go przez internet czy ceny tych głośników nie są później astronomiczne w porównaniu do kolumn składanych w Polsce?

Proszę poradźcie co kupić, dziękuje z góry i pozdrawiam.

markusek@interia.pl

przejzyj sobie oferte kolumn wharfedale... bardzo fajne i ladnie grajace kolumny... tylko ze zle trafiles bo to jest forum "do it yourself" wiec my ci bardziej poradzimy jak cos zrobic samemu...

Admin przenies prosze ten temat we wlasciwe miejsce bo pytanie jest dobre (sam chcialem cos takiego napisac)
Ja jeszcze dodam ze sie zastanawiam nad eass-ami 200

troche czasu minelo od rozpoczecia watku ale czemu nie dorzucic swoich 3 gr.
mam yamahe rxv 550
do tego podlaczone na przod dali 5005
jestem z nich zadowolony - graja ladnie rowno, potrafia zejsc w miare nisko, scena jest uporzadkowana, moze nie tak jak w vienna acoustic ;) ale jest dobrze

polecam
ps. nie mecza po dlugim sluchaniu a to jest dla mnie najwazniejsze

Co do jamo cornetów to słuchałemkidys je ale mialy głosniki z wklęsłymi kopułkami. Dla mnie to sa narazie kolmny marzeń i niedługo może w zasięgu potfela

Eeee....
Przeciez w Tawo jako wysokotonowiec jakiś alphard siedzi:P
Z tonsil maestro to juz moze byc dobry wybor chociaz nie wiem jak one sobie z basem poradza...

Powrót