• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szukam kontaktu w sprawie wzmacniacza PA300 do subwoofera

Reakcji
0
Cześć, naście lat temu zakupiłem przez forum wzmacniacz do subwoofera. Niestety nie mam korespondencji kto to byl :( po wielu latach pracy coś w nim padlo. Jeżeli osoba ktòra go oferowała jest jeszcze na forum i przypomina sobie sprzęt który kiedys oferowala będę wdzięczny za kontakt. Jutro postaram sie dodac fotke tego napędu. Może alurat :)

Może lepiej powiedz/pokaż co padło a uda się pomóc w naprawie.

Spaliły się z tego co widzę dwa rezystory i być może tranzystor. Z tym, że on nie jest zwęglony ale jedna nóżka jest czarna:

Znalazłem prawdopodobny schemat tego wzmacniacza, z którego wynika że jest to rezystor 1k i 27k oraz tranzystor BC 556B rezystory te białem obok wyglądają dobrze, jeden jest tylko widzę przysmolony ale chyba od spalenia się rezystora obok.
http://hobbyelectronicsdri.blogspot.com/2011/07/300-watt-power-amplifier-elektor-111995.html?m=1

Niestety nie mam wiedzy o pomiarach badam wszystko 'na oko'.

Urządzenie po włączeniu zasilania świeci tylko (włącznik). Nie słychać kliku przekaźnika.
Nie wiem czy zakupić te spalone elementy i samemu reanimować czy szukać fachowca aby zbadał czy nie spaliło się coś jeszcze.

Jak nie masz doświadczenia i wiedzy to lepiej daj to komuś kto się zna. Możesz zrobić tylko więcej szkody.
Nawet przy pomocy przez forum trzeba mieć jakieś podstawy, żeby przynajmniej sprawdzić tranzystor itd.

Ostatnia edycja:
Odświeżam temat o ile ktoś podpowie mi w kilku sprawach. Zacząłem na własną rękę szukać usterki i doszedłem do kilku wniosków.
Prawdopodobnie problem powstał w wyniku spalenia się cewki w głośniku - wpadłem na to dopiero po długim czasie - zupełnie nie sprawdziłem czy działa. Delikatnie poruszając membraną stawiała mocny opór. Przy okazji śmierdziała spalenizną.

Korzystałem ze schematu: https://handsontec.com/index.php/300w-power-amplifier-pa300/

Wymieniłem dwa rezystory oraz tranzystor (T5, R21, R22)
Wylutowałem następnie tranzystor T7 - jest spalony miernik pokazuje przejścia na każdej nóżce (kombinacji).
Dodatkowo sprawdziłem T3 - ten wydaje się być sprawny.

Do weryfikacji zostały mi tranzystory T9 i T15 (MJ15004) - Jak wykonać pomiar prostym miernikiem?
Wykonałem test:
przewód czerwony -> do bazy
przewód czarny -> do kolektora
--------------> jest sygnał

przewód czerwony -> do bazy
przewód czarny -> do emitera
--------------> brak sygnału

Czy to oznaka uszkodzenia czy poprawne zachowanie?

Przy okazji czytałem że te tranzystory są często podrabiane. Gdzie można je zakupić trafiając na oryginalne?

Powrót