• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szukam schematu dobrego wzmaka (max. 50W) do woofera

• Autor wątku Autor wątku jcx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

jcx

Reakcji
0
To co w tytule - lutować potrafię, niejedno złożyłem ale mam problem ze znalezieniem pożądnego schematu wzmachola do woofera - robię pracę dyplomową : zestaw nagłośnieniowy z procesorem surround, 6 kanałów, odtwarzacz mp3, audio i chyba dvd jeszcze plus masa sterowników (spokojnie nie wybuchnie :] ) i brakuje tylko tego wzmachola. Opcjonalnie filtr aktywny zintegrowany ze wzmacholem ale nie wymagany.
Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro dla Wszystkich !!!

Polecam TDA7294 albo LM3886 dla niewymagających a raczej początkujących :).Lub też coś na tranzystorkach.....może na poczciwych KD502 ???

TDA7294 lub ten LM bedzie w sam raz. Chyba nie warto przy takich mocach bawic sie w tranzystory bo projekt i tak juz jest dosc rozbudowany.

Wszystko ładnie pięknie ale może jakieś sznurowadełko (link) ?? co do stwierdzenia o początkujących to dawno do takich nie należę - no może poza wyszukiwaniem odpowiednich urządzeń - neta mam od niedawna i nie mam jeszcze takiej wprawy. Praktycznie obojętne mi jest w jakiej formie wykonam końcówki - jedyne co jest dla mnie ważne to to aby pożądnie grały - ogranicza mnie tylko max. moc kanału --> 50W. Masa jest znacznie mocniejszych ale problem polega że nikt nie robi tych słabszych do zastosowań czysto domowych (i szkolnych - pomieszczenie jest stosunkowo małe).

Pozdro dla Wszystkich !!!
P.S. Fajny sprzęt. Ja mam niestety gorszy ;( będzie jakoś amplituner schneider 2x50W, wzmak unitra 2x15W, kompakt technics (Szef jeden wie ile ma lat) woofer 8W (taki z zestawu 5.1), dwie kolumienki unitra każda po 70W i dwie po 25W i kilka innych bajerów - wychodzi wieża półmetrowej wysokości - składaczek ale gra nieźle.

Powrót