• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

szukam sklepu z MDF

• Autor wątku Autor wątku piok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bez najmniejszych problemow, ale dla pewnosci przed klejeniem przetrzyj troche papierem 60 :)

ja placilem u siebie w miescie bodajze 38zl ale za mdf 16mm :/. nastepnym razem pojade do obi... ja od razu uprzedzam ze musisz wywiercic dziury na wkrety - inaczej plyta sie bedzie rozrywala.

Caleb napisał:
Przemek: a ile biora za 19mm i przyciecie?

trzydzieści parę złotych za metr kwadrat i jedno cięcie 50 groszy - obudowy dla monitorów na Usherach wynisły mnie jakieś 40 złotych...19mm chyba 38 złotych a 16mm chyba 34 - ale to tak na pamięć...

hehe strasznie drogo was kasuja. w koszalinie w Spesie oficjalnie MDF 19mm kosztuje 28zl/m^2. nieoficjalnie ide do pana andrzeja i przycinam sobie w cenie porownywalnej do oficjalnej ceny wiorowki.
niestety zadko kiedy kozystam z MDFu - brak godnych przetwornikow

kurka ... pierwszy raz pracowalem z plyta mdf i nie do konca wyszlo tak jakbym chcial ... miejscami mi sie rozwarstwila plyta, naturalnie nawiercalem wiertlem przed wkreceniem wkretu ale mimo to w 3 miejscach widac mala ryske o dlugosci 1,5cm ... poza tym to miejscami nie jest za rowno, chyba wina krzywego przyciecia i krzywych katow... trzeba bedzie troche szlifowac

efekt mojej dzisiejszej pracy
im007956wwwqi0.jpg

a tutaj tak przymierzylem przetworniki jak pasuja

im007957wwwpv9.jpg

obudowa jest o 2 cm szersza bo mialem kanty zaokraglac ... ale chyba jednak daruje sobie

ladny b-r :wink:
z polinka??

ja jak bawilem sie MDFem to wiekszosc tylko i wylacznie sklejalem wiec problemu z wkretami nie mialem.
raz tylko zrobilem suba z MDFu i faktycznie mimo nawiercania rozwarstwia sie ale latwo to usunac.

MDF ma jedna wielka zalete - cudnie sie go obrabia :mrgreen:
nozyk w reke i doslownie mozna zezbic w nim.
moje pierwsze podfrezowania wykonalem wlasnie nozykiem w MDFie

Dodatkowe łaczenie MDFu wkrętami jest zupełnie niepotrzebne - sztuka dla sztuki. Zastosowanie dobrego wikolowego kleju i dodatkowe zalanie nie krawędzi od wewnątrz zapewnia doskonałe złaczenie płyt. Prędzej się rozleci płyta niż połączenie...

Pawel S. swiebodzin mam pod nosem takze wszystkie elementy mam z polinku...

a z tym laczeniem MDF`u wkretami to blad zrobilem, nie dosc ze sie plyta rozwastwila to jeszcze bede mial dodatkowa robote ze szpachlowaniem wkretow.... druga obudowe juz tylko kleje, pozyczylem sciski i doklejam jedna scianke dziennie

wkręty nie są złe. zawsze można zrobić DUŻO szybciej budę i nie potrzeba ścisków.
widocznie robicie za małe otwory. u mnie praktycznie nigdy nie było problemu z rozwarstwianiem.

Tasior istotnie jest to 27 tbfcg ..... naczytalem sie o nim ochow i achow wiec postanowilem zaryzykowac... w porownaniuu z Visatonem G20SC (ten sam przedzial cenowy) gora w seasie wypada gorzej... ale nie wiem czy tak wolno porownac bo inne rozmiary kopolek

piok To bardzo proste seas jest bardzo czuły na Zwrotnice!!!!!!! Cos nakopałes i jets jak jest. Naprawde trzeba się namęczyć by zagrało to ładnie:)

hmmm nie wydaje mi sie zebym cos skopal w zwrotce ale moze powiesz mi co moge miec nie tak albo co bys zmienil... elemety jakie zastosowalem to: cewka 0.5mH z drutu 0.8mm, kondy to 2x 3.3uF jantzen te najtansze, no i rezystory metalizowane 5W

oto wykres kopulki szumiacej z ta zwrotka :

kopulka05i66cz5.jpg

Naprawde to ja sie nie znam super na zwrotkach:) Ale wiem iż ten głosnik gra "kiepawo" po lekkich modyfikachaj grał pieknie.

wybacz,niemam aktualnie :/ formatowalem ostatnio partycje z systemem,a na niej mam programy ktore instaluje chwilowo... (next next agree next finisz....o,dziala)
a seasy sa juz u Mariana.

Powrót