• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

szukam T/S Pioneer TS-1750

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
jak wyzej, dostalem ten glosnik za free, chce zrobic z niego suba (w sumie to z nudów). Przeszukalem praktycznie cale google i nie moge znalezc nic - potrzebuje FS Vas i Qts zeby jakas obudówke do tego sklecic ale narazie wiem tylko tyle:

Pioneer TS-1750

moc max 150W
moc RMS 40W
srednica 165mm
rok wypuszczenia na rynek okolo 1999/2000

glosnik jest troche dobity ale niezle sie telepie ;] wywalilem z niego wysokotonowego (odkrecany byl) i chce wsadzic go w bass reflex najlepiej, tylko ze niechce mi sie zabardzo metoda prob i bledow dochodzic jaka ta obudowa ma byc

wiem ze z CA 2 droznych sie nie robi subów do domu, ale mam to za darmo a stereo nie zrobie bo jest tylko 1, wiec czemu nie sie nie pobawic :smile:

a moze da sie samemu jakos obliczyc/wymierzyc te parametry? nie wiem nigdy nie musialem tego robic

pozdrawiam

no niestety nie ma na tej stronce ale i tak dzieki za dobre checi ;] a strona sie przyda na przyszlosc

moonraker napisał:
wywalilem z niego wysokotonowego (odkrecany byl) i chce wsadzic go w bass reflex najlepiej, tylko ze niechce mi sie zabardzo metoda prob i bledow dochodzic jaka ta obudowa ma byc
jeśli to coaxial to zapewnie wysoki qts mial bardzo więc o br zapomnij.
Daj mu zamkniętą bude z 10l, może jakoś zagra, choć to głośnik nie na suba wobec czego nie spodziewaj się rewelki...

o parametrach mozesz pomazyc tylko closed :) i te 10L wedlug mnie za duzo dal bym z 5-7 w koncu to tylko 16cm...

taki coaxial to dokonca nie jest, tu macie zdjecia (z tweeterem i bez)

jest wogole sens robienia suba w closed? niby sie takie robi ale jednak br to br ;)

Ja swego czasu zrobilem suba na głośniku 16cm (był to bodajże Tonsil Samochodówka) upaliły mi się wyoskie tony w nim, wpakowałem go w bude 6L (closed) i do cichego słuchania muzyki żeby tylko lekki basik był, nadawał sie bardzo dobrze :)

ja szczerze to zarazilem sie obudowami closed :P kumplowi wsadzilem 2xglosnik 888 20cm w 25L closed bardzo mocno tlumione i powiem szczerze ze az sie zdziwilem :P sam woze jla w 35l closed... kocham ten charakter grania!!

michone napisał:
ja szczerze to zarazilem sie obudowami closed :P kumplowi wsadzilem 2xglosnik 888 20cm w 25L closed bardzo mocno tlumione i powiem szczerze ze az sie zdziwilem :P sam woze jla w 35l closed... kocham ten charakter grania!!

znaczy sie zdziwiles sie negatywnie czy pozytywnie?

a tak btw. ile max bierze uklad na tda7294? chodzi mi o pobór mocy a nie o moc wyjsciową

jak najbardziej pozytywnie :) w br nigdy nie zrobisz takiego kopa :) w sensie szybkosc basu :) a tak moze sie okazac ze ten glosnik ma qts wieksze od 0,5 i itak bedzie closed... zreszta wiekszosc woferow do drzwi ma wiekszy qts bo w drzwiach nie zrobisz br... praktycznie nie realne :)

moonraker napisał:
taki coaxial to dokonca nie jest
no jak nie jak widze że współosiowo głośniki są...
moonraker napisał:
znaczy sie zdziwiles sie negatywnie czy pozytywnie?
raczej pozytywnie ;)
Ale gusta są różne, tak samo głośniki i muzyka oraz potrzeby, ogólnie całość przypomina wybór między brunetkami i blondynkami :)
moonraker napisał:
jest wogole sens robienia suba w closed? niby sie takie robi ale jednak br to br
sens ogólnie jest, ale szczególnie to ten głośnik nie jest najodpowiedniejszy do tego celu..
Zresztą - zrób to się przekonasz czy Ci pasuje i tyle ;]

michone napisał:
kocham ten charakter grania
kochasz jeszcze radio, zakochany.. eh.. kto zrozumie zakochanych..
jakbyś wypróbował kilka innych klocków to byś sie zakochał w czym innym..
tamte poczułyby sie zdradzone :(

nie twierdze ze tak by nie bylo :) ale pasuje mi charakter grania glosnikow w closed... nie mowie tu konkretnie o swoim glosniku... ale jak bylem we wrocku na kilku zlotach tiunningowych to nie bylem jakos szczegolnie zafascynowany obudowami br na tych glosnikach co tam mieli... A w ogole to caly sprzet mam dziki twoim opiniom :P zreszta za ta kase nie mial bym zbytnio nic ciekawszego do wyboru... a plan na przyszly rok i tak zmieni to na mysle kilka poziomow wyzej... to czego nauczylo mnie forum to to zeby patrzec na jakosc :P i w sumie to tym sie zarazilem i chyba tak juz zostanie i co roku bede sie staral pnac sie w gore :)

ok wiec do dziela :) jak bede mial czas to zaczynam robic bude 10l closed (jak wyjdzie cos ciekawego to zamieszcze na forum)

dzieki

michone napisał:
A w ogole to caly sprzet mam dziki twoim opiniom
ani razu tak nie napisałem.. pisałem że jesteś zakochany w subie i radiu.. a kable? a przód? czują sie porzucone..
sprzęt jest jak najbardziej ok :) wiem jak to gra, mam z podobnymi zestawieniami styczność.. są serio w porządku i dobrze brzmią. :)

pisales tak :) nie chce mi sie szukac tematow w ktorych pisales ze te helixy sa jedne z najlepszych w swojej cenie... to bylo dawno ale ja te helixy mam juz prawie rok :P wszystko pojdzie do przodu :) praktycznie tylko dzieki forum w aucie nie mam jakiejsc kolorowanki od sony i smiesznych boshmanow i suba na jakims gownie :P

michone napisał:
nie chce mi sie szukac tematow w ktorych pisales ze te helixy sa jedne z najlepszych w swojej cenie..
dalej tak uważam.
michone napisał:
tylko dzieki forum w aucie nie mam jakiejsc kolorowanki od sony i smiesznych boshmanow i suba na jakims gownie
no i racja, nigdy nie namawiałem do bazaru. ;)

ps. ale zeby od razu kochać ;) hehe (żarcik)

no moze troche przesadzilem ale dzwiek w porownaniu do tych wszystkich kolorowanek naprawde mnie zachwycil :P roznica jest kolosalna moze kiedys bedzie mnie stac na cos lepszego narazie jednak uwazam ze to radio jest takim przedsmakiem hi-endu :) moge sie mylic ale jeszcze nie slyszalem nic lepszego :( gra tak dziwnie naturalnie bez podbic i tak dalej :)

omg dzisiaj wykrecilem z jednej kolumny 6,5L glosnik 16cm i wkrecilem ten - no coz, glosnik jest wlasnie w drodze na wysypisko smieci, bo kiedy uslyszalem jak to gra, to moge porownac tylko do efektow problemow z przewodem pokarmowym :roll: (byl dobity bardziej niz myslalem)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót