• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szum przy spdif

Reakcji
114
Hej
Mam lekki kłopot, może ktoś pomoże.
Mam daca Nostromo podłączonego po spdif do wyjścia Audigi 2 zs. No i jest niezły patent.
Okazuje się że z tego spdifa idzie cóś do daca, co powoduje że ten skubany szumi. Słychać to tylko w wysokotonówce przy większych wzmocnieniach.
Patent jest taki, że bez względu na wybrane wejście, nawet jeśli dac jest w ogóle wyłączony, a kabel jest włożony do RCA na dacu, to szumi. Jak wyjmę to przestaje.

Kto ma pomysł?

Może. Ale najwyżej jakoś przez gniazdko zasilające, no bo którędy? Poza tym to nie brumi, a robi takie chrchrchr... Jak się pozbyć? Od razu zaznaczam, że drugiej fazy nie zamierzam do gniazdka ciągnąć.

W płycie głównej nie masz jakiegoś wyjścia cyfrowego żeby sprawdzić bez tego Audigi ?

Po optycznym nie słychać problemu, oczywiście.
O widzisz, zmobilizowałeś mnie i sprawdziłem - mam wyjście spdif na płycie. To wywalę tego audigy, polutuję sobie jakiś kabelek i zobaczę. Ciekawe czy mam jakiegoś walającego się jacka w domu?

A czy ten Nostromo ma odseparowane wejście SPDIF trafkiem? Jeśli nie, to pewnie ominięcie audigy nic nie da.

No to problem rozwiązany. Widocznie przedtem czasem a teraz szumi non stop. Wysyłam do naprawy. Chyba że najpierw sam zajrzę...Już po gwarancji.

Powrót