• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

szybkie pytanko o chłodzenie

Reakcji
0
witam

poskładałem sobie prostą końcówkę mocy w oparciu o TDA7294. Ze względu na małą ilość miejsca w obudowie za radiator robi tylna (czerniona) ścianka. Przy większych głośnościach niestety nie wystarcza - układy grzeją się i włącza się zabezpieczenie. Opcje są dwie - przykręcić jakiś sporawy radiator od zewnątrz do ścianki (oczywiście na paście) lub zamontować na zewnątrz wentylator aby nadmuchiwał zimne powietrze na tą ściankę. Co będzie lepsze ? pzdr

dzięki , jakieś wskazówki jak wykonać układ załączania ? są jakieś gotowce?

Lepiej kupic wentyl na CPU z termistorem, tylko trzeba miec zasilanie 12V.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

poskładałem sobie prostą końcówkę mocy w oparciu o TDA7294. Ze względu na małą ilość miejsca w obudowie za radiator robi tylna (czerniona) ścianka. Przy większych głośnościach niestety nie wystarcza - układy grzeją się i włącza się zabezpieczenie.

wazne pytanie - obudowa mocno sie nagrzewa?
bo jezeli uklad sie wylaczyl a obudowa nie jest nagrzana to znaczy ze masz zly montaz scalakow!

ja z braku miejsca uzylem radiatora od kompa (od athlona 2000 dla 2 tda7294!)

+ sterownik wentylatora

dziala bardzo dobrze i nie denerwuje szum wentylatora

ale jak widze cene tego co podal doplhin http://allegro.pl/avt1475-sterownik-czterech-wentylatorow-i2871414290.html to by sie nawet nie chcialo robi samemu :p

Powrót