tomq88 napisał:heh, pytanie nr 3. Przewody (+) i (-) od płytki zasilacza powinny być owinięte przewodem z masa?
http://picasaweb.google.com/lh/photo/tbwMYgrQdQycql2klpyHvg?feat=directlink
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
tomq88 napisał:heh, pytanie nr 3. Przewody (+) i (-) od płytki zasilacza powinny być owinięte przewodem z masa?
tomq88 napisał:Ale jeśli ta drabinka mialaby mnie kosztowac 1/3 tego co wydalme na wzmanciacz to oczywiste jest ze sobie ja daruje.
tomq88 napisał:A który sposób jest lepszy?
A wiec używany wzmacniacz ze średniej polki, np popularne yamaszki z allegro za kilkaset pln zagraja lepiej?Scalone koncowki mocy z GC mozna znalezc tylko w tanim sprzecie grajacym tymu ''wieza'' czasami w najtanszych wzmacniaczach zintegrowanych.
Nie jest bez sensu. Chodzi o minimalizowanie indukcyjności zasilacza.irek napisał:...Przeciez bez sensu jest skrecic tylko dwa a mase puscic osobno...
Jak się wsadza rezystory za kilka PLN sztuka to wychodzi faktycznie kosmiczna cena.irek napisał:Wlasnie tyle to kosztuje, jak nie wiecej i juz o tym pisalem.
irek napisał:Bez sensu jest puszczac kabelek masy osobno, powinien byc zawsze skrecony z zasilaniem bo dopiero te trzy kable razem powoduja znoszenie pol magnetycznych a wiec minimalizacje indukcyjnosci.
pegelmesser napisał:A robiles pomairy? Nie wszsytko co skrecone razem jest dobre pod wzgledem promieniowania EMI.
tomq88 napisał:A jak skompensować pole magnetyczne samego transformatora?
Yoshi_80 napisał:Wystarczy zrobić prosty test, zadzwonić z komórki i przyłożyć do badanego układu np wzmacniacza. Pytanie dlaczego słuchać zakłucenia
irek napisał:Kto wie jak SW zmierzyc charke mikrofonu? Nikt. A to nic trudnego.
Jak używasz do tego innego skalibrowanego mikrofonu to faktycznie nic strasznie skomplikowanego. Jak go nie potrzebujesz, to powinieneś to opatentowaćirek napisał:Bo ja potrafie SW mierzyc charki mikrofonow
Nie ma o tym nigdzie nic napisane ale to nie znaczy ze nie jest to mozliwe. Wystarczy ruszyc glowa.
Jak już pisałem nie jest bez sensuirek napisał:Bez sensu jest puszczac kabelek masy osobno, powinien byc zawsze skrecony z zasilaniem bo dopiero te trzy kable razem powoduja znoszenie pol magnetycznych a wiec minimalizacje indukcyjnosci. Do poprawy odpowiedzi dynamicznej zasilacza i tak sa kondensatory bezposrednio na plytce koncowki.
januss73 napisał:Jak używasz do tego innego skalibrowanego mikrofonu to faktycznie nic strasznie skomplikowanego. Jak go nie potrzebujesz, to powinieneś to opatentować![]()
Zawsze myslalem ze caly czas przez oba plynie prad?Prad w klasycznym wzmacniaczu (glosnik do masy) plynie zawsze miedzy jednym biegunem zasilania a wyjsciem czyli masa glosnika.
Na zmiane raz plusem i minusem ale zawsze masa glosnika. Dlatego te trzy kable powinny byc blisko siebie.
Mozesz to rozwinac? Na moje pojmowanie to zdanei jest spzreczne z powyzsza wypowiedzia, ale zapewne to byl jakis skrot myslowy, albo moja wiedzant elektroniki jest zbyt skromna zeby to pojac.Masa zasilania koncowki nie plynie praktycznie zaden prad.
Te kondensatory mam. Sciezki sa pogrubione cyna - chyba wystarczy?Indukcyjnosc kabli zasilajacych likwiduja juz kondensatory 100nF na plytce zasilania. W ukladach audio indukcyjnosci sa pomijalne, wazniejsze sa rezystancje sciezek itd..
Faktycznie zniekształcenia wprowadzane tą drogą są rzędu kilkudziesięciu ppm i czy są istotne czy nie to zależy od konkretnego wzmacniacza.irek napisał:Pomiary znieksztalcen wzmacniacza przy roznych kablach zasilajacych sa niewykonalne. Znacznie wieksze zmiany obserwuje sie pod wplywem zmian termicznych.