• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Nie na temat...
Raczej nie słyszałeś nic lepszego
To na pewno też, jednak nie każdy może od razu wznieść się na wyżyny diy audio;)
Najlepsze jest przechodzenie stopniowo do momentu, w którym uzna się że nic lepszego już nie ma. Może to zająć całe życie ale cóż, czymś trzeba żyć...
Ja jestem dopiero na pierwszych schodkach i tylko z tej perspektywy mogę oceniać:)

Nie na temat...
Człowiek nie miał by co robić gdyby od razu zrobił sobie Hi-END, a tak zawsze ma zajęcie i rozwija swoje zdolności. A co rusz nowa, lepsza konstrukcja daje nowe chęci na zrobienie czegoś jeszcze lepszego. Dobrze jest zacząć od takiego projektu jak ten to jak na początek efekt jest bardzo dobry i satysfakcja gwarantowana, a co najważniejsze nie zniechęca do dalszych działań.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Chciałbym zrobić tabliczkę znamionową na terminal i potrzebuję określić kilka podstawowych parametrów a mianowicie: moc, impedancję, efektywnośc, i pasmo przenoszenia.
Moc można określić na podstawie midwoofera który ma 100W AES czyli ok 120W RMS? dobrze to rozumiem?
Impedancja 8ohm
Efektywność 89dB
A pasmo ?

Nie wyszła mi taka tylko Was pytam. Efektywność podana przez producenta jest na poziomie 89dB a wiadomo że nie w całym paśmie. GDWK jest stłumiony. Jak oszacować podstawowe parametry tej kolumny?

100W AES czyli ok 120W RMS?
pisz 100w
norma AES bardziej realnie podchodzi do tego pomiaru

Efektywność 89dB
89dB to ma sam woofer puszczony pelnym pasmem. po zastosowaniu zwrotnicy efektywnosc spada. ale o ile? tego nikt z nas nie powie bo nie mamy odpowiedniego sprzetu
mysle ze te 86-87db powinno byc

a pasmo mozesz sobie podac tak jak ci wygodnie - tak samo robia producenci taniego sprzetu. podadza pasmo przenoszenia 20-20 000Hz i jest to prawda! ale nikt nie napisal ze przy -20dB ;)

Czyli mniej więcej:
Moc 100W AES
Impedancja 8 ohm
Efektywność przyjmijmy 86dB
Pasmo powiedzmy że około 40Hz-20kHz
Może tak być i czy będzie to w miarę poprawnie?

Ostatnia edycja:
Miałem porównanie do starszego modelu F-130 bez "n" i kolumny z tego projektu jakościowo grają lepiej. Może jest troszkę mniej basu ale i tak jest go dużo jak na 18cm głośnik. W pokoju do 15m^2 spokojnie wystarczają.

ok dzięki za opinię, chyba zdecyduję się na ten projekt tyle że zrobię je bez tej niepotrzebnej objętości czyli będą służyły jako kolumny podstawkowe a w przyszłości być może przerobię je według projektu lusztiego :)

Rób od razu duże. Płyty nie wyjdą aż tak drożej a mniej roboty z podstawkami i nie trzeba później przerabiać.

Kolumny na podstawkach zajmą tyle samo miejsca. A poza tym nie będą zbyt dobrze wyglądały bo ani to monitory anie podłogówki takie średnio wysokie wyjdą;/

Powrót