• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] T.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x + wm.stx.6,5.1,5.200.8.f.s.fg.x

Reakcji
0
Witam,
przedstawiam Wam moją wersję kolumn z zastosowaniem głośników STX'a T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X
Kolumny powstały w oparciu o projekt LuSzTi-ego - zmieniłem jednak wymiary obudów, ze względu na zastosowanie (podstawki)
Rozkład głośników oraz pojemność starałem się zachować.

Zastosowane głośniki:
Głośnik wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X
Głośnik średnio-niskotonowy: WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X

Obudowa:

wykonana z płyty mdf 19mm,
wykończenie to naturalny fornir - orzech amerykański + lakier vidaron, mat.
Zastosowane okablowanie to 1,5mk2 OFC

Koszty

głośniki - ok 300zł
zwrotnice - ok 100zł
płytki na zwrotnice - 30zł
śrubki, papier ścierny, lakier - ok 20zł (lakier miałem)
kabelki (kupiłem 5m) - ok 15zł
obudowy - ok 150zł

Wrażenia odsłuchowe wkrótce.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Poczekaj niech się trochę oslucha i wygrzeje. Później się zrobi porównanie, szczególnie że chce do 3sm je bezpośrednio porównać

To wszystko co masz do napisania o konstrukcji? :)

zwrotnica na razie w pajączku, gdyż mam problemy z laminatem ,terminali jeszcze nie wybrałem, ale raczej będą wkrętki.
Zwrotnica oryginalna, nie przerabiałem. Wytłumienie będzie robione na słuch. Br jeszcze nie przycinałem , wymiar 101x218.
wymiary kolumn podam jutro

Chyba wpiszemy do regulaminu podstawowe dane jakie powinna zawierać gotowa konstrukcja, bo po takich tematach i nieładzie w pierwszym poście, nie chce się dalej czytać.. :)

Bez urazy, ale lepiej skasować ten temat a fotkę wklei w "budowanie na ekranie".

Jak skończysz i będziesz miał lepsze fotki, to wtedy załóż temat w tym dziale.

Pierwszy post uaktualniony. Czekamy na więcej zdjęć, szczególnie tych z budowy i na relację z odsłuchów. :)

Nie na temat...
Zdjęć z budowy nie będzie, jak widać po jakości zdjęć posiłkuję się aparatem w telefonie - utopiłem cyfrówkę ;(

Gra poprawnie, dość ładna średnica ( w porównaniu do 3sm to ja ma) , natomiast góra lekko natarczywa i trochę potrafi zaszeleścić, jednak w tej cenie rewelacja, jeszcze trochę wytłumienie dopracować i będzie całkiem fajny zestaw, a jak nie to zawsze można seasa wrzucić ;)

zwrotnica na laminacie od Natana, działają już obie - dziękuję :) teraz tylko terminale i wygłuszenie .
Podaje wymiary obudowy. Wysokość 47cm , szerokosć 20cm, głębokość 30cm. Objętość netto 18,8l , strojenie mi wychodzi ok 42Hz.
Mogę wydłużyć BR (te mają 218mm) żeby dojść do 40Hz.

Gra poprawnie, dość ładna średnica ( w porównaniu do 3sm to ja ma) , natomiast góra lekko natarczywa i trochę potrafi zaszeleścić, jednak w tej cenie rewelacja, jeszcze trochę wytłumienie dopracować i będzie całkiem fajny zestaw, a jak nie to zawsze można seasa wrzucić
Często o tym tu piszemy, że 3SM jest dla osób które wiedzą, że ten zestaw chcą. Nisko cięta kopułka nie zawsze będzie wszystkim pasować i trzeba to lubić.

to jeszcze rzut na wzór laminatu pod zwrotnicę

teraz już wiem że można ją zrobić inaczej :)

Powrót