• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tłumienie + styropian = ?

Reakcji
0
witam. pytanie jest jak w temacie: czy zastosowanie styropianu jako wytłumienia do obudowy otwartej jest dobrym pomysłem? ostatnio miałem remont domu, więc trochę zostało, a nie chcę kupować gąbki....

Niestety styropian się do tego nie nadaje. Poszukaj jakiejś włókniny syntetycznej np. ze starej kołdry lub poduszki. Zwykła gąbka też nie jest zbyt dobra.

Styropian się nie nadaje. Nie przyjmuje powietrza i zmniejszy ci tylko obudowę. Potrzebujesz jakiejś gąbki, takiej waty z kołdry czy poduszki lub po prostu wełny owczej. Zależy co będziesz wygłuszał.

ok. dzięki za odpowiedzi. tylko tyle chciałem wiedzieć;] jeśli ten pomysł odpada, to wymyślę coś innego;p

Styropian w ustrojach akustycznych jest stosowany jako element odbijajaco/rozpraszajacy nigdy nie jest stosowany w kolumnach jako pochlaniacz dzwieku bo jest do tego kiepski.

a czy sa jakies przeciwwskazania co do stosowania styropianu w celu zmniejszenia pojemosci obudowy? powiedzmy ze mam troche za duza skrzynie i chcialbym troche odjac.. oczywiscie material tlumiacy bedzie zupelnie inny (mdm-3) a styropianik poszedl by na dno.. taka 2cm warstewka, moze calosc komory posmaruje potem jakims bezbarwnym lakierem sztoby bylo bardziej szczelne.. ma to jakis sens czy lipna idea?

To nie lepiej wkleić z płyty wiórowej, z jakiegoś starego mebla kilka usztywnień. Obudowa będzie sztywniejsza, cięższa, same zalety.

Powrót