• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tang band 881SI

Reakcji
1
Wrzuciłem ten głośniczek w obudowę, tłumiłem, uszczelniałem, nie zmieniło to jednak faktu, że dziwnie brzęczy na pewnych częstotliwościach. Zdaje się, że trzeba chyba wykonać jakiś filtr. Trochę osób kupiło ten głośniczek, moglibyście podzielić się doświadczeniami i napisać czy warto się nim bawić, a może macie jakiś gotowy filtr?

Ja je kupiłem i leżą na półce. Zrobiłem pomiary i wyszły +/- tego co podaje TB w karcie. Mam parę pomysłów na niego ale nie mam się kiedy tym zająć.
Co będziesz na nich budował?

Chcialem dac je do monitorkow do kompa(jako szerokopasmowka), ale to brzeczenie mnie wkurza..

Oba maja ta sama przypadlosc, fitrow zadnych nie stosuje, bas skrecony na 0 i go po prostu nie ma.

Ten głośnik bez filtracji się nie obędzie, bo gra zwyczajnie nierówno i jego najlepsze aspekty są przytłumione... Jak znajdę czas to zobaczę czy da się coś uzyskać na moim małym panelu za pomocą regulacji barwy tonów.

Dolphin to jak cos uda Ci sie zrobic to napisz. Watpie, zeby moje sztuki byly wadliwe, maja chyba jakis zryty rezonans.. Ktory drazni ucho. Pusc sobie jakies rockowe kawalki.

---------- Post dodany o 18:30 ---------- Poprzedni post o 09:34 ----------

attachment.php

Co myślicie o tym filtrze, znaleziony w necie, ale ponoć ten rezystor powinien być równolegle z cewką. I co to za rezystancja 8n?

No filtr z neta, widzę że wszyscy stosują ten sam, nie do końca poprawny jak widać. Bo tak jak mówisz rezystor powinien być równolegle z cewką. Teraz na rysunku masz filtr dolnoprzepustowy o bardzo małej stromości regulowanej rezystorem "8n" czyli za pewne chodzi o 8R i tolerancji 30%.

Normalny filtr działa od ok 600Hz do góry z małym zboczem, czyli wygładza charkę głośnika od góry. Zwykła kompensacja BS :P

dziś się pobawiłem więcej, puściłem już 30 piosenek i wszystko gra jak należy, trafiłem jakieś dwie niefortunne piosenki, gdzie po wsłuchaniu w moich usherach jest podobny efekt brzęczenia:-)

Czyli warto zrobić ten filtr?

Ostatnia edycja:
Bo właśnie dziwne to było dla mnie gdy napisałeś o piosenkach rockowych - myślałem początkowo że to bardziej spowodowane za dużym wychyłem membrany i stąd te "brzęczenia".

Jeżeli obecne brzmienie głośnika się nie podoba to warto, ew. dla eksperymentu gdyż charakterystyka głośnika jest wznosząca - ale wtedy zakupił bym garść rezystorów z typoszeregu od 2ohm do 16ohm i na ucho dopasował poziom wysokich tonów. Choć mogą pojawić się wtedy niedostatki na krańcu pasma gdy użyjemy za dużej fitracji.

Osobiście po swoich doświadczeniach z tym głośnikiem w samochodzie wolałbym filtrować wyżej - powyżej 1kHz tam gdzie charka się znacząco wznosi - czyli cewka 0,5 -0,6uH i rezystor ok 4-10ohm.

(im większy rezystor, tym większe tłumienie pasma od 1kHz)

Może któryś z kolegów ma na zbyciu dwa głośniki W-3 881SI w rozsądnej cenie?

Mam te głośniki.

Przymierzałem już jakieś STX'y ale albo efektywność za wysoka albo za wysokie fs, a chciałbym trochę lepsze zejście na basie jeśli już stosuję głośnik średnio-wysokotonowy.
Nie ma też sensu dwać zwykłej osiemnastki ponieważ takie chodzą śmiało z kopułką, raczej szukam głośnika od 3 dróg.
Tak myślę o koncepcji wykorzystania tego TB w pełnym paśmie do np 300hz i podparcie go z dołu czymś fajnym i jednocześnie sensownym cenowo. Słuchałem tego TB i brzmi całkiem nie najgorzej, zapewne potrzebuje jakiejśc korekty ale to jest do zrobienia.

Koncepcje miałem z tego co mam na stanie:

- STX 22-100-4-SC niestety efektywność podawana ok 92-93 db czyli na pewno będzie za głośny.
- STX 17-100-8-SC efektywność niska ale też fs 47hz więc za nisko nie zejdzie.

Jednym słowem przydałby się głośnik 8-10 cali, niezbyt głośny a nisko schodzący, najlepiej nadający się do TL bo na to mam chęć.

Powrót