• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tang Band W4-655E

marian

Moderator
Członek ekipy
Reakcji
291
Witam panów,zakładam szybki temat o szerokopasmówce Tang Band W4-655E ponieważ jestem nią zainteresowany. Parametry nie wyglądają źle,cena również nie jest odpychająca.
Pytanie brzmi,czy w cenie do 130zł dostanę coś lepszego? Chodzi o głośnik który zagra przyzwoicie bez zwrotnicy,ponieważ nie chcę na ten projekt wydawać więcej pieniędzy,ma on służyć mi jedynie w okresie przejściowym.

Załączniki

• TB W4-655E.JPG
    TB W4-655E.JPG
    31.2 KB · Wyświetleń: 0
Nie brałeś pod uwagę FR88EX lub FR89EX?
Masz gdzieś charki zniekształceń dla tego TB?

No właśnie nie wiem co zagra lepiej,na pewno wizualnie mi się bardziej TB podoba.

Tu masz charkę,i chyba nawet jest lepsza od Founteków,parametry również:

Załączniki

• char tang.jpg
    char tang.jpg
    168.9 KB · Wyświetleń: 0
Na pewno będzie z tego pseudo basu więcej, ale charek zniekształceń nie mogę znaleźć tego TB, więc nie wiem czy jest sens wydobywania z niego niskich rejestrów.

Również na niego patrzałem,jednak parametry ma również gorsze od W4. Ale,słyszałem go na AS 2012,jak również miałem go w ręce... no i zły nie był,również wychyleniem zaskakiwał.

Załączniki

• audio show 2012 303.jpg
    audio show 2012 303.jpg
    193.5 KB · Wyświetleń: 0
  • audio show 2012 298.jpg
    audio show 2012 298.jpg
    156.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnio analizowałem małe monitorki dla mojego szefa(kolumny obok monitora), i Dayton wydawał sie najbardziej rozsądnym wyjściem.

Myślę, że góra w jednym i drugim daytonie będzie na podobnym poziomie, chociaż minimalnie mniejszy wypada lepiej. Z drugiej strony gorzej na basie, oczywiście kosztem większej obudowy.

Nadal interesuje mnie ten TB,chciałbym wiedzieć dlaczego jest gorszy od Daytona.

Ale tutaj nie ma tego Tang Banda żeby porównać z Daytonem.

Wiem. Jednak ja wolałbym kupić coś pomierzonego niż kupować w ciemno dany model :)

Btw. widać że RS125 do fullrange średnio się nadaje, peak 3ciej harmonicznej przy 4kHz raczej nie będzie przyjemny w odsłuchu :)

Kurde no,nie mogę się zdecydować :) Wiem że na AS te Daytony grały przyzwoicie,nie jestem jedynie pewny co do basu,czy tam w pokoju nie było dopałki w postaci schowanego gdzieś suba,bo waliło basem aż miło... a membrana latała jak szalona,wyglądało to dość strasznie,ale żadnego charczenia nie było.

Ja słuchałem papierowych powlekanych 2,5 i 3 calowych tang bandów i ogólnie to tak nawet, gra ok ale "dupy nie urywa". Mniejsze dużo lepsza scena ale to akurat wynika samo z siebie. Osobiście w ciemno wolałbym kupić Daytony, choćby ze względu na faradaye :)

Powrót