• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tani DAC do telewizora

Reakcji
0
Mam telewizor Philips 70PUS7304 za prawie 5k zł z Android TV.
Mam też tradycyjny wzmacniacz stereo Yamaha(2x120W) oczywiście tylko z wejściami analogowymi.

Jak podłącze wzmacniacz do telewizora przez gniazdo słuchawkowe(potrzebuje tylko stereo), to dźwięk ma około 800ms opóźnienia! kompletnie nie da się tego oglądać i nie jest to problem tylko tego telewizora, bo w LG mam dokładnie ten sam problem.

Producenci zakładają że jak ma ktoś kino domowe to podłączy sobie je przez Cyfrowe wyjście audio (optyczne) i nie będzie opóźnień.

Teraz zastanawiam się jak to rozwiązać? Możecie polecić tani DAC do telewizora?
Na upartego mogę sprzedać wzmacniacz, ale ten jest idealny(ma zero szumów,równe całe pasmo i dużą moc).

Ostatnia edycja:
LG-Philips swego czasu razem produkowali monitory i TV, więc pewnie przez to.

Masz tam wyjście SPDIF Toslink lub coax?

Największa zaleta to brak jakiegokolwiek przydźwięku, szumów. Opóźnienia nie ma bez względu na źródło (dekoder, xbox, usb).

Jest też Cambridge Audio DacMagic 100 - kupiłem jakieś 2 lata temu, do identycznego zastosowania jak u Ciebie. Nie przytoczę szczegółów z pamięci ale robiłem wtedy research i jakościowo jest bardzo ok, na układach montowanych w dość drogich ampli/cd.

Powrót