• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tani kabel głośnikowy

Nie na temat...
Wy się nie Znajo ... Fachowiec Wam mówi że podstawki pod kable są najważniejsze w systemie.

Prosiłem o nie dodawaniu postów nt wrażeń swoich uszu, ale jak widać nawet na tym forum jak w lesie jeśli chodzi o kable. Myślałem, że chociaż tutaj można zapytać co fajnego teraz można kupić. Od AS dużo co niektórzy nie odstają :)

Może i co niektórzy lub większość dla beki, ale no ludzie. Trzymajcie jakiś poziom..

Zwykły przewód dwużyłowy 2,5mm2 z OFC będzie wystarczający.
Procab np.
Ja osobiście mam jakiś z rolki taki w dyskotekowej, przezroczystej izolacji za 5zl metr.

Różnicy nie uświadczysz, chyba ze będzie to porównanie kabla 30metrow 0,5mm2, a 2,5mm2
Szkoda przepłacać.

Ostatnia edycja:
Prosiłem o nie dodawaniu postów nt wrażeń swoich uszu, ale jak widać nawet na tym forum jak w lesie jeśli chodzi o kable. Myślałem, że chociaż tutaj można zapytać co fajnego teraz można kupić. Od AS dużo co niektórzy nie odstają :)

Może i co niektórzy lub większość dla beki, ale no ludzie. Trzymajcie jakiś poziom..
Oczywiście że to żarty. Tyle że na poważnie.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Wyśmiewamy te herezje.
Ja uważam że kabel powiniem być solidny i przekroju 2x2,5mm z miedzi OFC. Nie ma co przepłacać. Ja nie słyszałem różnicy w kablach 2x2,5mm zwykły OFC a jakiś niby pro super audiofilski.

Można brać byle co, byle nie CCA (alu), już nie wspominając o parametrach elektrycznych jest bardziej łamliwy i z lutowaniem też gorzej (wiadomo czemu).

Żarty na poważnie to dobre określenie bo kabel ma znaczenie :) jak tani to qued rubby imo. Nawet Marian chwali :)

A czy do głośników surround wystarczy Cordial 2x2,5mm przy długości 12m czy powinno być coś grubszego?

Jeśli w tej samej cenie to możesz brać.
Klotz jest sztywniejszy, weź to pod uwagę.

Cordial głośnikowy ma bardzo miękką izolację, kabel się ładnie układa.
Ogółem cordiale mają bardzo miękkie izolacje, fajniejsze niż klotz (jeśli mówimy o mikrofonach i gitarach).

Powrót