• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tani zestaw 5.1

Reakcji
0
Interesuje mnie jak zrobić tani (jak najtańszy) zestaw 5.1 ze wzmacniaczem. Jak macie jakieś propozycje, pomysły piszcie.

jak chcesz tanie 5.1 to kup cos plastikowego, na jakosc nie licz.. jak chcesz koniecznie diy, to tanio kino cie nie wyjdzie, a ze wzmacniaczem to wogole..

moja rada? zainwestuj w porzadne 2.1 i bedziesz zadowolony

mysle ze to "prawie drugie kino przemka" byloby dla KRYST, najlepszym rozwiązaniem.. 4 monitorki + sub i moze byc.. jakby ci jeszzce bylo malo to moglbys dorobic centrala i mialbys swoje 5.1 ;]

ale "tanio" nadal jest dla nas pojeciem wzglednym.. napisz ile masz kasy do przeznaczenia.. moze dla ciebie tanio to 4tys i za ta sumke mozemy juz cos pozadnego naskrobac

Cena maksymalna w tej chwili to ok 300 zł. Z waszych wypowiedzi i tych projektów stwierdzam, że chyba narazie będe musiał odłożyć więcej kasy i dopiero myśleć o głośnikach. Ile kosztował by mnie zestaw 5.1 + wzmacniacz ??

JAK COŚ TAKIEGO BĘDZIE GRAŁO ??
Kod:
http://www.thnd.private.pl/index.php?go=page63
CZY WOGÓLE WARTO TO ROBIĆ ?? ILE KOSZTUJE ZESTAW 5.1 ?? ILE KOSZTUJE DOBRY ZESTAW GŁOŚNIKÓW DO SŁUCHANIA MUZYKI (HIP-HOP, POP) ??

jakoś to zagra ...
ale przede wszystkim to nie krzycz...
a co do kolumienek to jednak zrobilbym zwyklą zwrotkę i jakoś inaczej głośniki dobrał.
ILE KOSZTUJE DOBRY ZESTAW GŁOŚNIKÓW DO SŁUCHANIA MUZYKI (HIP-HOP, POP) ??
zależy jak dobry - B&O - jakieś 100 tys zł ;]
powiedz ile masz kasy bo tak to trudno się dogadać...

Sry nie zauważyłem że ma caps lock włączony. Narazie chce wiedzieć ile musze zebrać kasy.

Ja Ci napisze ze musisz zebrac 10 tys zl... i co bedziesz mial tyle?
Napisz jaka gotowka dysponujesz, za 300zł to mozna kupic pierdziawki komputerowe...
Na normalne 5.1 juz trzeba troche kasy wydac...

Nawet stereo sie sprawdzi... napisz jakie max srodki finansowe mozesz przeznaczyc...

ciężko będzie ....
taka konfiguracja:
- 5 kolumien z głośnikami szerokopasmowymi , np od TV - tanio będzie, lub coś z TVM...
- wzmak 5 x tda 2050
- stx 18 120 6 sw
- wzmak na tda 7294 (Irka)

jakoś to zagra, choć w dużej mierze zależy to od pomieszczenia...

heh jesli chcesz "TANIO" to moge powiedzieć ci co zrobiliśmy z kumplem (do pokoju na studia - MAX ECONO) za kwote około 120 zł : 4x kolumna na 16cm 3-drożnych głośnikach samochodowych (kosztowały po 9 zł za pare na allegro) to w bude z wiórówki 16mm do tego wzmak na 2x TDA 1554 (po 2 wzmacniacze zmostkowane dla wiekszej mocy ;) podłączone pod zasilacz od kompa ... do tego sub na głosniku alpharda EW 65 (kosztował chyba 23 zł z przesylka z allegro) .. napędzany rowniez zmostkowanym TDA 1554 (jeszcze jeden kanał zostaje do centrala np. :) całość jak na koszt wykonania spisuje sie znakomicie :) zestawik bije na głowe niejedne "komputerowe plastiki" ktorych cena jest znacznie wyższa :)

20w jak dla suba to troche mało...
tym bardziej że EW nie mają jakieś specjalnej efektywności...
4x kolumna na 16cm 3-drożnych głośnikach samochodowych (kosztowały po 9 zł za pare na allegro)
na allegro tyle to kosztuje 2 drożny 10cm głośnik ;]

Ile by mnie wyniósł zestaw 2 kolumn podłogowych (żeby grały bez kolumny basowej) + kolumna basowa (która nie zawsze będzie włączona) ??

Powrót