Tak, ale ja dąże do tego by te głośniki były jak najmniejsze. Wstawienie 18" rozwiąze problem basu, ale chcialbym osiagnac ten efekt innymi srodkami. Mnie nie chodzi o to by było dużo łupaniny, nie podchodze do tego jak nastoletni dres. Chce tylko by ten bas byl na odpowiednim poziomie (a wiec by m.in nie bylo go za duzo) przy zachowaniu mozliwie nieduzej szerokosci odgrody. Wiem, ze wiąze sie to z kompromisami, ale tak to juz jest w audio - cos za cos.Przy duzych glosnikach i niskim podziale to ostatnia rzecza o jaka bym sie martwil to ilosc basu.
Jak na razie widze, że największą "bolączką" odgód jest spadek efektywności poniżej "częstotliwości granicznej" (tak to nazwal pan Kisiel) związanej z szerokością ścnianki.
Rozwiązaniem jest nadmiar (zapas) efektywności w sekcji niskotonowej, by uwzględniając ten spadek i spadek efektywności samego przetwornika uzyskac w miarę wyrównaną charakterystykę.
Efekt taki mozna uzyskac na kilka sposobów:
- szeroka przednia ścnianka
- "głebokie" boczne ścianki (skrzydła)
- duża efektywnośc głosnika niskotnowego w stosunku do pozostałych,
- duża ilość głośników niskotnowych w stosunku do pozostałych
- ściszenie pasma średniego i wysokiego (ale jak to ktoś napsiał "to jak jazda na hamulcu ręcznym")
- aktywna korekcja pasma
- bi-amping - sekcja basowa zasilana oddzielnym wzmacniaczem.
Do tego wszystkiego dochodzi chyba niezbedny niski podział.
Jak na razie przychylam sie najbardziej do bi-ampingu, ewentulanie do połaczenia innych rozwiązań (dwa duże GDNy, + średni i wysoki o niewielkiej efektywności,). Bi amping wbrew pozorm nie byłby wcale najdroższym rozwiązaniem, bo do zasialania GDnów użyłbym wzmacnaicza na LMach, a do pozostałej częsci pasma zrobiłbym coś prostego/taniego/slabego/ z niezła jakościa.
Skoro już tak pchamy się w elektronike, to może lepiej od razu zastoswać filtrowanie aktywne dołu? Wiem, że nie można z tym przesadzić, bo tworząc ukłąd dwudrożny + defacto 2 "subwoofery" aktywne będzie problem ze "zgraniem się" głośników.
Może wystarczy nie kombinowac za dużo, tylko zbic efektywność średniaka i supertweetera dzielnikami napięcia złożonymi z dobrych rezystorów? W sumie efektywność 80-kilku dB wystarczyłaby przy 50 W wzmacniaczu (choć mogę się mylić, ale jak ludzie piszą, że 88 dB przy 4 W wzmacniaczu to dużo..)
BTW, im niższa czetotliwość graniczna, tym niżej powienien być ciety GDN?
[ Dodano: 2010-01-24, 11:23 ]
Edit:
Jeszcze jeden pomysł:
- impedancja sekcji niskotnowej 4ohm, a pozostałej części pasma 8 ohm. Tylko bnoje sie, że mogklaby spac za nisko, przy niskim podziale II rzedu.