• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie podłogówki 2 drożne.

Reakcji
0
Witam wszystkich serdecznie i zwracam się z prośbą o pomoc.
Chcę zbudować kolumny dla syna który co wieczór torturuje mnie brzęczeniem z plastków
creativa. Ze skrzynkami nie ma problemów, mam duże doświadczenie w stolarce, niestety
z elekroniką pojawiają się problemy, raczej nie poradzę sobie z tym sam.
Na elektronikę chcę przeznaczyć do 500 zł, co byście polecili z wmiarę sprawdzonych konstrukcji. Pokój 16m2, wpięte to będzie do starego ampli yamahy.
Dzięki z góry za pomoc.

A co sądzicie o takiej kofiguracji Visaton G20SC + STX GDN 18-120-6 SW
@LUkaszN ten STX 15 100 8 AX bardzo ładnie wygląda tylko czy znajdę gdzieś gotową zwrotnicę do tego ?
Czy basy visatona np ten http://www.visaton.de/visaton_en/1/19/457.html grają dobrze (99pln) czy lepiej stx ?
I pytanie zasadnicze (mam 0 doświadczenia) czy będzie to grało lepiej niż kolumny z przedziału 500-100 pln ?

ja bym robil na gdn-18 i sc10n - sprawdzona konstruckja z dobra zwrotka. do ax krucho ze zwrotnicami, a na takiej prowizorycznej zagra gorzej niz ten stx 18...

gdn-18 są chyba ciężko dostępne bo na stronie stx-brak.
Wolałbym na STX 15 100 8 AX bo lepszy głośnik i różnica w cenie niewielka, tylko zwrotnica to dla mnie to czarna magia.

No własie zwrotnice do tego STX 15 100 8 AX bedzie ciezko znalesc ale moze ci ją ktos zaprojektuje. Musisz po pytac na forum :)

Sopran to będzie zdecydowanie Visaton G20SC, tylko jaki bas do tego ? i żeby zwrotnica była najlepiej gotowa...cięzko coś dobrać jak człowiek jest głupi.

edit: bas mógłby być Monacor SPH-176, czy ktoś widział zwrotnice do takiego zestawienia ?

Na twoim miejscu bym wziął GDN-18. A co do zwrotki napewno znajdą się osoby, które się na tym znają i ci to zrobię (prawda Sound Wave :wink: )

PS. Tu masz schemat zwrotki tylko że w SC10N

181200ed.gif

Oczywiście produkcja Sound Wave :grin:

@krzyhoo9 do tego zestawu widziałem nawet gotowe zwrotki na allegro, co by mi pasowało, tylko nie wiem gdzie ten stx kupić. Tylko tak sobie myślę- zamierzam zrobić bardzo ładne skrzynki do tego, czy może warto zrobić cos na lepszych przetwornikach jak mam w to włożyć dużo pracy. W końcu zostanie to na lata w domu.

[ Dodano: 2007-01-28, 14:24 ]
@ŁukaszN a ile kosztowały by zwrotnice do tego zestawu w linku ? czy ktoś by je zrobił ?

Proza życia, żona uszczupliła właśnie budżet o 2 stówy, więc wracam do punku wyjścia.
Zostaje jednak GDN-18 i sc10n. MA ktoś może coś w formie rysunku technicznego ewentualnie wymiary jak to zrobić ? gdzie dać otwór br.

Powrót