• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie szerokopasmówki do laptopa.

Reakcji
13
Witam.

Jakość laptopowych głośników to zgroza, chciałbym zrobić jakieś mikroskopijne paczki (max 10cm głośnik) + mały wzmacniacz.
Wymagana jakość to coś lepszego niż boomboxy czy głośniczki komputerowe, czyli generalnie wymagania powalające nie są.

Chciałbym aby ktoś polecił jakieś w miarę niedrogie przetworniki do tego zastosowania, rozważam też wersję mono, bo będzie bardziej przenośna.

Pozdrawiam.

Tzn co lepiej zrobić/kupić?

Myślałem też o przetwornikach po jakimś gotowym sprzęcie.

PS Co do wzmacniacza na razie mam moduł na PAM8610, ale chyba pójdę w TDA200x, bo PAM mimo mniejszego prądu spoczynkowego i większej sprawności nie brzmi jakoś super i daje słyszalny szum.

Może małe satelitki od starych "mikro kin domowych" np. takie coś LG FE-3620TE.
7531b5d90f7cac295a34ca45996f056c_1461604904.jpg
7396e91dce7983104591bfcd45a86fee_1461604899.jpg

Pomiar z 0,5m/2,8V.
Gra to nawet dość dobrze, ale podłączone do normalnego wzmacniacza i CD. Jak z laptopem by grało to nie wiem.

Na znanym portalu z ogłoszeniami widziałem małe Cantony współosiowe RS 100 CX. Te tweeterki cantona fajnie grają.

Ok Panowie, wzmacniacz oczywiście ma być, coś małego żeby było zasilanie z 3x18650 lub zasilacza wtyczkowego.
Może na razie niezbyt ciekawa opcja, ale zrobiłem sobie dziś na szybko PCB do TDA2003 i po testach z losowymi głośnikami 10cm stwierdzam, że moc jest wystarczająca, jedynie na minus jest większy prąd spoczynkowy niż dla D klasy (około 40mA na kanał).

O samochodowych głośnikach też myślałem.

mam taki wzmacniacz 2x3w zasilany z 5v
do komputera w zupelnosci wystarcza (sam tak uzywalem) ale potrzeba glosnikow z podbita gora bo gora pasma kuleje na tym wzmacniaczu
jak jeszcze dolar stal dobrze to kosztowal mnie 8zl z wysylka z chin ;)

mam taki wzmacniacz 2x3w zasilany z 5v
do komputera w zupelnosci wystarcza (sam tak uzywalem) ale potrzeba glosnikow z podbita gora bo gora pasma kuleje na tym wzmacniaczu
jak jeszcze dolar stal dobrze to kosztowal mnie 8zl z wysylka z chin
Kondensator wsadziłeś dobry?

Też mam taki, ale zasilany z 12V :)
I też góra d..y nie urywa. I szumi/trzeszczy przy większych głośnościach (albo zbiera z zasilania albo po prostu taka jego uroda - nie chce mi się sprawdzać) Ale do lowendowej szerokopasmówki może być.

Pamiętajcie, że cena tej kostki to 1 zł brutto (słownie: jeden złoty) :D

To jest kostka do małych radyjek na ryby. Zaletą jest na pewno obciążenie 8 ohm, zasilanie niesymetryczne. W przeciwieństwie do prawie szystkich samochodowych kostek gdzie końcówka mocy jest zmostkowana nadaje się doskonale np. do jiga i pomiaru impedancji.

u to chłopaki ja ze wzmacniaczami trafiłem lepiej.. ostatnio uruchomione TDA8932 działa czyściutko.. nic nie zbiera.. zasilany przetwornicą do LED-ów..

Nie pograłem nim na 'prawdziwych' głośnikach za dużo.. ale co do dynamiki raczej nie brakuje mu wiele..

Leży na uruchomienie tpa3116 - płytka jak z tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=s3PTPEfmRRw

A z zasłyszanych opinii takie płytki działają jeszcze lepiej..

TPA3118

te wzmacniacze od od 10V-12V już spokojnie działają..

TBA820 jest fajny pod względem prądu spoczynkowego, ale w przypadku obciążalności raczej aktualny TDA2003 jest lepszy (leżał, więc starczyło zrobić PCB), na 10V działa dość sensownie, a od około 6V zaczyna wydawać jakieś dźwięki.
Tanie D klasy mnie nie przekonują, przynajmniej w moim przypadku był problem z szumem (no ale to był moduł bez filtra wyjściowego). O ile w przypadku głośnika ze szybko opadającą górą nie ma najgorzej, to już po podpięciu kolumny z TW, była masakra i co najciekawsze, wzmacniacz na PAM8610 dość znacznie wzmacniał zakłócenia i syf pochodzący z wyjścia słuchawkowego telefonu...

Marios napisał:
Zaletą jest na pewno obciążenie 8 ohm, zasilanie niesymetryczne. W przeciwieństwie do prawie szystkich samochodowych kostek gdzie końcówka mocy jest zmostkowana nadaje się doskonale np. do jiga i pomiaru impedancji.

Takiego TDA2005 da się zrobić w konfiguracji 2x10W na jednej kości, TDA2003 jest tylko w mono.
Ale generalnie dobra myśl rozszerzenie takiej zabawki o możliwość pomiaru kolumn.

Ostatnia edycja:
TDA 2003 też dobre rozwiązanie. Zniekształcenia ma mniejsze 0,15% ale pasmo przenoszenia 40-15000 a ten mały TBA 25-20000 przynajmniej tak jest w karcie.

Powrót