• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tanie vify TC z allegro

Niech po ludzku wyskaluje okno w SW bo teraz to nic nie widać praktycznie, no i oczywiście wykres impedancji

Ja sobie z checia zostawiam komplet do monitorków - graja naprawde fajnie te vify oprocz:
- nie wytrzymuja zaduzo
- troche mało jak dla mnie wykopu.

Pozatym basu jest calkiem ok teraz po wygrzaniu, sam wątpiłem ze sie cos zmieni.

wojtek528 napisał:
http://obrazki.elektroda.net/68_1256988926.gif
taka dostalem na elektrodzie od Tomq oczywiście Pozdrawiam. Co o niej myslicie?

do jakich to jest głośników? 4 czy 8-omowych?

Ja też już mam swoje Vify TC14SG49-08 i TC26SF05-06. Aktualnie wygrzewam je i docieram :wink: W międzyczasie myślę nad zwrotnicą i obudowami. Chcę wykonać kolumny wolnostojące w układzie symetrycznym. Jeśli zagra to fajnie, to zrobię kolejną parę i głośnik centralny. WinIsd wyliczyło mi 30L i 47,5Hz dla dwóch TC14

8c1193e08d2a4aa8med.gif

:arrow: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c1193e08d2a4aa8.html

Załączam przykładowy schemat zwrotnicy. Wysoki bez tłumika, bo z charakterystyk wynika, że będzie on grał zaledwie 1dB głośniej od 2xTC14.
Jeśli jest ktoś, kto chciałby opracować zwrotnicę lub zweryfikować moje wypociny to będe wdzięczny. Pozdrawiam

Zgadza się. Nie w tym miejscu domalowałem dodatkowy głośnik. Oczywiście ma być 2xLo i Hi :oops: Co polecacie do projektowania zwrotnicy? Czy podział na 3kHz dla tych głośników jest ok?

u mnie patrzac na naklejke ktora znajduje sie na magnesie(oczywiscie patrzac na normalnie ustawiona naklejke) to plus znajduje sie na prawo, jest odbity na plastiku.

Pomierzyl ktos juz jakies sensowne zwrotnice? czy moze zrobic dokladnie taki sam centralny jak jest podany na schemacie w pdf w tym temacie? chociaz tam jest kopulka 20 mm a nie 26mm jak my mamy.

[ Dodano: 2009-11-19, 22:17 ]
I co topic umarl ?tak duzo osob kupilo te vify,ludzie na jakich wy je zwrotnicach macie ?;)ma moze ktos jakis pomysl na zwrotke do centrala?

Zrobilem centralny na tych glosnikach wedlug opisu w tym temacie, zmienilem jedynie tlumik poniewaz 26mm kopulka ma wieksza efektywnosc niz 20mm. Gra naprawde dobrze ,naturalnie i szczegulowo, delikatny bas wystarczajacy do glosnika centralnego.

Powrót