• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie wzmacniacze do suba

Reakcji
0
witam !!
Przeglądając ostatnio allegro natrafiłem na wzmacniacze VOICE KRAFT 810-JX , są to co prawda wzmacniacze do tuby ale przecież da cię go podpiąć do suba w domu
Fotka Tutaj
Wzmacniacz ma weście wysoko poziomowe , liniowe i co najważniejsze posiada regulowany filtr w zakresie
200 Hz – 400 Hz – mogło by być niżej ale pewnie da się przerobić
A teraz najważniejsze cena 37zł +koszty przesyłki ( ok. 13 zł ) chińczycy się starają bo taka cena , czasami za kit trzeba zapłacić więcej a tu już z panelem ,gniazdami .porostu full wystarczy dorobić zasilacz i śmiga
Piszcie co o tym myślicie

Ciekawe co mam siedzi ale widać 2 tranzystory przyklejone na obudowie więc może nawet nie jest to kolejny szajs VK.
Aukcja Alledrogo nr 1072143099 jak by kogoś interesowało ( są dokładniejsze zdjęcia ).

Ja zamówiłem z ciekawości jak dojdzie to powiem coś dokładniej ,kolega to kupił ,twierdzi że to całkiem zdatne do użytku .
A na fotograf obok zbliżenie wnętrzności
DSC_0919.jpg

Chciałbym się dowiedzieć jakie tranzystory tam są (te 2 po lewej na zdjęciu). Jakby kolega mógł zobaczyć albo Ty jak dostaniesz tego "monoblocka" :wink:.

Ok. jak tylko dostane to i tak zaraz analizuje budowę , po to zamówiłem , poprosiłbym kolegę ale on w warszawie mieszka , pyzatym ma dwie lewe ręce do elektroniki :mrgreen:

ale jaka to moc moze osiagnac jak to smiga na 12V
rewelacji bym sie nie spodziewal
a wogole byla juz o tym mowa w innym watku

Nie 12v. takie wzmacniacze mają z reguły przetwornice która podnosi napięcie do np. 40V ten taką posiada ( ta cewka to element przetwornicy – coś jak transformator )

[ Dodano: 2010-06-08, 00:08 ]

Na odwrocie zdjęcia widać że kondensator ma wartość 2200uf 35V więc na zdrowy rozum tam niema 12V ,bo po co kondensator na 35V skoro jest droższy . i koszty produkcyjne by większe

Panowie to zdjęcie co wrzucił sound129 to każdy myślący elektronik powie że jest to sama przetwornica bo 2 tranzystory potrzebne są do przełączania trafa na moje oko zgaduje że są to nieśmiertelne irfz44... Inna sprawa jak to klasa D ale też potrzebna jest przetwornica tak czy siak ja tam nie widzę końcówki mocy...

Z tego co widzę, to końcówka będzie przykręcona między żebrami od zewnątrz. Widać śruby przechodzące przez radiator.

[ Dodano: 2010-06-08, 17:48 ]
Ale nic konkratnego na necie nie idzie znajżś na temat budowy, schematów.

Mialem to cudo przy 4R wyciska ~55W ogolnie za te pieniadze to nic innego nie ma na rynku bo wszystko na tda a tu mamy normalne trany.

kupilem tube manty za 99zl i wlasnie ten sam panel tam jest. powiem wam ze jakis badziewny 8" glosnik tam jest ale panel jest jak najbardziej w porzadku

Jak dojdzie to się przekonamy na czym jest koniec w tej maszynie , jeżeli rzeczywiście są tam tranzystory to całkiem niezły wzmacniak może być za te pieniądze :wink:

Można zasilić w domu potrzebujesz tylko zasilacza który da ci 12V i ze 4A :mrgreen:
Na przykład ten :
http://allegro.pl/item1064671043_zasilacz_liteon_stabilizowany_led_12v_48w_4a.html
To tylko propozycja ale są durz tańsze zasilacze

1072269623

No i mamy jasność sprzed jest na tranzystorach czyli coś konkretnego się szykuje :mrgreen:

[ Dodano: 2010-06-08, 18:35 ]
konradzik88 napisał:
rozkrecic to i puscic kabel zamiast wejscia na zaplniczke
nie ten adapter jest zasłaby tam trzeba mocy , coś musi napędzić tą przetwornice

ten zasilacz będzie za słaby...
nie lepiej podpiąć to pod zasilacz komputerowy??

Powrót