• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tannoy m3 fajne cieple brzmienie ,ale chcialbym cos swojego

No dobrze to teraz ktory
15 vs 17 :-)
A jakosc brzmienia ?
W tych 17 wyjdzie chyba troche wiecej PLN
Tylko czy to sie bedzie przekladac na jakosc dzwieku ?

Zdziwił byś się ile te 15-stki SB mają basu.
Co prawda nie jest szybki, ale spokojnie mogły by robić za małego suba.
Miałem 15mfc i jakoś mega dużej ilości basu z niego nie było.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja bym robił 17-tkę bo moim zdaniem hds tweeter będzie lepszy niż ten tweeter SBA w projekcie borysa.

To zależy też od zwrotnicy.
O ile dobrze pamiętam to miałem cewkę 1,5mh albo 2mh. Kompensacja BS jakioś 2-3dB była. Było sporo basu ale bez przesadyzmu. Myślę że w tych m3 ilość basu jest podobna jak z takiej 15-tki SBA.

Ostatnia edycja:
Ok to niech bedzie głosowanie :-)
Rozumiem ,ze nie da sie tak naprawde bez odsluchu stwierszic co mi bedzie bardziej pasowalo.
Ale zrobie ten projekt ktory wygra w głosowaniu.Najwyzej pozniej zrobie drugi .

Dziekuje wszystki za pomoc .

Ja również bym wybrał sb17nrx + hds tweeter.
A potem zmienił wzmak na coś z fajnym basem, plastyczną średnicą i górą nie wychodzącą na pierwszy plan, np. NAD C356, Arcam A19...
i będziesz miał to, czego oczekujesz. :)

Ostatnia edycja:
to równie dobrze może gainclona od kogoś kupić ;) . Ja radzę klasą D się zainteresować z nowyszych wzmacniaczy. Te nowsze scalaki już bdb grają i nie mają się czego wstydzić. Albo jeszcze lepiej wzmacniaczami z ICE powerami. Wtedy w ogóle będzie super to grać :) .

Ostatnia edycja:
No wiadomo że wykonanie wzmacniacza nawet z kitu a kolumn to dwie różne pary kaloszy i inne problemy ;) .

Można..., ale np. ja, wzmaka DIY nie chciałbym mieć.... ;)

Ja nie wykluczam kwestia wykonania np lampowy wzmacmiacz fajnie obudowie nawet pol szklanej
Jak zbuduje kolumny to bede myslal ,szkoda tej Diory jakos mam sentyment .
Panowie teraz tak moge zrobic monitory czy podlogowe to hez roznicy wazne zeby pojemnosc sie zgadzala ?

No wymiary frontu i umiejscowienie głośników raczej się powinny zgadzać. Lepiej skopiuj projekt dokładnie.

Moim zdaniem lampowce są przereklamowane.

No wiadomo że wykonanie wzmacniacza nawet z kitu a kolumn to dwie różne pary kaloszy i inne problemy ;) .
W sumie kolumny nowe to przydalby sie nowy wznacniacz ,ale uzywka tez moze byc :-)

No wymiary frontu i umiejscowienie głośników raczej się powinny zgadzać. Lepiej skopiuj projekt dokładnie.

Moim zdaniem lampowce są przereklamowane.

Racja
Wzmacniacze lampowe na pewno maja swoj klimat szczegolnie wizualny.

Ogólnie jakbyś miał pomiarówkę i umiał zwrotnicę projektować to można zmieniać sobie projekt dowolnie ale jak nie masz ani tego ani tego to lepiej skopiować kropka w kropkę bo wiadomo że to będzie grać tak jak miało grać ;) .

Myślę że nie ma co głosować bo każdy wybierze projekt z Sb17 i z hds tweeterem bo to po prostu IMO lepsze głośniki. Jest to droższy projekt ale z lepszych głosników. No i to tyle ;) . Ewentualnie można by się spierać że z 15-tki może być lepsza średnica.

Myślę że nie ma co głosować bo każdy wybierze projekt z Sb17 i z hds tweeterem bo to po prostu IMO lepsze głośniki. Jest to droższy projekt ale z lepszych głosników. No i to tyle ;) . Ewentualnie można by się spierać że z 15-tki może być lepsza średnica.

W sumie racja :-)
To trzeba sie brac za budowe zbierac czesci .
Jeszcze bedzie opcja wyboru wzmacniacza
Akai podoba mi sie wizualnie ,moze mogbym mu wymienic srodek ja jakis dobry zeataw kit ?

Jak zbuduje kolumny to poszukam wzmacniacza :-)
Teraz tylko potrzebuje wykaz czesci do zwrotnicy ,bo nie moge sie w tym połapac co kupic .

Powrót