• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA 1554q TDA2030 czy może coś innego

Dabyl, jak ma byc mono i do pomiarow to TDA8510, te kosci siedza w 2.1 Creative. Ma lepsze parametry od TDA155*

Jak to mówią, teraz to już "po ptokak" ;) TDA1557Q mam mieć po niedzieli. Z tego co widać w dataszicie to jest to praktycznie ten sam układ co poprzednie tylko jeszcze inaczej zmostkowany (czyli od razu do wersji 2.1). Może w jego topologii jest coś lepszego ale ja niestety nie potrafię tego ocenić, przyznaję, że nie znam się na tym. Jeśli chodzi o parametry typu zniekształcenia, roll-off'y, pasma przenoszenia to wszystkie wspomniane tutaj układy są również bardzo podobne do siebie (wg datasheet'ów).

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Uklady sa podobne ale TDA8510 jest ukladem nowszym o mniejszych znieksztalceniach i bardziej liniowym pasmie.

Liniowość pasma w tym przypadku bardzo ważna.
Na "surowo" go podpinać z dejtaszitu czy potrzebny jakieś schemat?

Spokojnie moze byc z dadaszitu. Pomijasz tylko schemat dla stereo. Oczywiscie trzeba dodac miekki start, bo przy wlaczaniu beda stuki w glosnikach. TDA8510 przy jednym W ma THD 0.06% i utrzymuje THD 0.5% do 20W. Liniowe pasmo od 20hz do 25khz. TDA1554 jest tutaj gorszy, ale daje stereo z jednej kostki zamiast tylko jednego kanalu jak w TDA8510.

scythe1123 jak chcesz to mam wytrawione 2pcb do projektu ravena na tda1554q i jedna moge odstapic po przetestowaniu ukladu. PCB nie sa idealne, bo mialem lipny roztwor, ale da sie szybko je uporzadkowac.

Odświerzę trochę temat. A co myslicie o tych kościach LM1875 i LM4780? Ktoś coś dłubał na nich..

Zarówno jedne jak i drugie są lepsze od tda1554q. Lepszej jakości i większej mocy, ale zasilanie jednocześnie też wyższe.
Jak chcesz to mogę Ci odstąpić LM4780 na pcb jaromasa (kostka,pcb,radiator, trafko), bo mam dwa komplety..

Dzięki Dolphin123 dojrzałem ze potrzebują symetrycznego zasilania, trochę mi to nie leży. Potrzebuje coś do pomiarów co pójdzie na małym akumulatorze, chyba wykorzystam TDA 1557. Mam już na pajaku 8510 i chciałbym go do czegoś innego porównać. Dam znać jakbym sie zdecydował.

Powrót