• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA + LM jak zrobić zgrany duet :)

• Autor wątku Autor wątku sz0p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Da radę podłączyć z jednej pary RCA sygnał do końcówki stereo na LM3886 i jednocześnie do mostka TDA7294. LM napędza kolumienki stereo, a TDA suba.
Chciałbym sygnał z jednego kanału podłączyć jednocześnie do jednego LM i mostka TDA.
Da radę tak, czy jest to niewskazane np. z powodu impedancji wejściowej itp.

Pod spodem prosty schemacik, żeby lepiej skumać o co mi chodzi :mrgreen:

polaczenie.jpg

Ja bym proponował dodać jeszcze sumator sygnału z obu kanałów. Bo tak jak teraz to będziesz miał suba tylko z jednego kanału ;)

Dokładnie tak jak koledzy wyżej radzą :). Filtr DP, najlepiej aktywny z sumatorem sygnału (chyba większość dostępnych w Internecie takie coś posiada). Wtedy podłączasz do filtra lewy i prawy sygnał, dzięki temu sub nie będzie grał dźwięków tylko z jednego kanału.

jakby się uprzeć to można to dość łatwo wyciągnąć z pojedynczego TDA od irka, konstrukcja sprawdzona i zaprojektowana przez profesjonalistę

LuSzTi napisał:
jakby się uprzeć to można to dość łatwo wyciągnąć z pojedynczego TDA od irka, konstrukcja sprawdzona i zaprojektowana przez profesjonalistę

Idąc za twoją poradą obczaiłem schemat pojedynczej końcówki irka na TDA i zaznaczyłem sumator kanałów czerwoną ramką na obrazku. Wystarczy, że poskładam taki układzik i wepnę go pomiędzy sygnał, a TDA i będzie to działać? Dokładnie chodzi o:
- filtr DP
- subsoniczny (w opisie nic o nim irek nie wspomniał, ale może da radę go dorobić - jak?)
- regulacja fazy i wzmocnienia

Jeszcze pytanko dla znawców TDA7294: da radę mostek "rozmostkować". Chodzi mi aby kostki działały jako dwa oddzielne kanały. Może wystarczy tylko usunąć rezystor R42 = 22k pomiędzy C12, a drugą nóżko kostki TDA? Przydatną funkcja w wzmacniaczu byłaby możliwość użycia raz mostka TDA na do suba, a raz dwóch kanałów TDA do kolum (np na imprezie:)

Pod spodem schemat, potrzebny mi układ zaznaczyłem czerwoną ramką.

Tutaj schemat mostka TDA z zaznaczonym na czerwono rezystorem "mostkującym".

po co rozłączać jak w subie Irka jest przełącznik żeby grał całym pasmem

kurdzio napisał:
po co rozłączać jak w subie Irka jest przełącznik żeby grał całym pasmem

Granie mostka pełnym pasmem, a granie na dwa kanały to dwie całkiem inne rzeczy. Jak zrobię tak jak ty piszesz, to będę miał mostek grający pełnym pasmem po prostu. A ja pytam czy można zrobić dodatkowo przełącznik, żeby można było wybierać pomiędzy trybem mostka a trybem stereo. Poza tym ja nie mam mostka Irka tylko inną wersję z kitu (dokładnie Nord Elektronik).

szczerze to nie wiem jak rozmostkować

co do filtra to nie wiem jak jest z przełącznikiem fazy, ale wszystko co masz przed tym to filtr i sumator do wyjsc wysokopoziomowych, które sie mogą przydać, jeśli nie jest Ci to potrzebne to możesz darować sobie pierwszy opamp

co do subsonik'a to w pojedynczym tda nie ma tego, chyba jest na plytce mostka od irka, jeśli sie mysle niech ktos mnie poprawi

Powrót