• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA2051+BD911/12 do auta na 2R???? = BOOOOOM?

Reakcji
0
Witam. Jak wiadomo dużo jusz pisać nie musze ale mam pytanie. Czy ta mieszanka ma prawo istnieć? Jest na necie schemacik prawie identycznego połączenia ale zamiast "sterownika" jest TDA2030 a on wymaga diody do swej pracy, a TDA2051 nie:). To już jeden problem z głowy. Co do 2R też mam pytanie. Mówiliście że przy 30V TDA2051 pójdzie na 2R a ajkby dzwignąć napięcie do +45V, dodać drugą parę tranzystorów, dać rezystory(...właśnie: gdzie mają być te rwzystory? mają być włączone w emitrey obu tanzystorów czy w kolektory?) czy to by jakoś poszło? Wkoncu TDA2051 ma prąd wyjściowy ciągły 6A to jusz można coś zdziałać, przynajmiej mi się tak wydaje. Cały układ mam zamiar zasilić z przetworki a raczej ich opłączenia szeregowego i równoległego co by dało 150W,45V,8Amax

http://www.elektroda.net/samochod/przetwornica_12_24/index.djvu

Czy take połączenie ma prawo istniec czy po jakinś czasie przyda się na sylwestra :)

Pozdrawiam

Ta przetwornica to badziewie. Ciekawe jak ty chcesz polaczyc ja szeregowo i rownolegle? Tego typu przetwornice z zasady dzialania nie dysponuja zbyt duza moca.
Ja mam 2xTDA2050 w mostku na 4omach i zasilam to z akumulatora i przetwornicy -14V osiagana moc to 50W czyli tyle co TDA1562Q.
Jak chcesz wieksza moc to zrob prawdziwna przetwornice i prawdziwa koncowke mocy.

Właśnie znaleźć nie umie jakiejś porządnej przetwornicy do auta. Są ale to juz gotowe za kosmiczną cenę. Myślałęm żeby taką przetwornice zrobic góra za 60zł. A końcówke mocy top jak by sie znalazła przetwornica z symetrycznym napięciuem to TDA7294 albo LM3886. Dlaczego się pytam czy pójdzie to TDA2051? popierwsze to cena całego wzmaka:15zł, a tylko scalak TDA7294 u mnie kosztóje ponad 21zł a więc trochę większy wydatek, gdzie reszta to jusz niewiem... Właścieiw idzie mi o to zeby zrobić jakiegoś fajnego wzmaka do auta bo mam radio 2x30W ale to jest chyba moc pozorna, bo gra ciszej niż jedna końcówka mocy na TDA2040.
IREK: Jakbyś miał jakiś fajny schemacik mocniejszej przetworki o nie kosmicznej budowie byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Powrót