• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 buczy

Reakcji
0
Witam co może być powodm buczenia tda ? wybuchły mi juz 3 układy ten jest czwarty, podłączam go normalnie, ale zamiast grać to coraz głośniej buczy czy to bez źródla dźwięku podłącze czy ze źródłem. No i jeszcze się grzeje, chociaż nie gra.

napisz ludziom co to za kit jest bo moze jakis wadliwy,
aczkolwiek obstawiam ze popelniles blad przy montazu

płytkę sam wytrawiałem, ale wyszła mi tragicznie, ścieżki poodchodziły i zamiast nich dałem przewody. Mika izoluje TDA od radiatora i reszty

kurcze strasznie trudne te początki ;p a moglibyście mi powiedzieć na jakiej to foli się drukuje wzory ścieżek ? Bo czytałem gdzieś że lepiej jest na foli jakiejś nadrukować ścieżki.

na folii nie wiem,
kup sobie papier kredowy, wydrukuj laserem najciemniej jak sie da i musi wyjsc zyleta,
ja nawet z normalnych A4 robilem plytki i chodza do dzis

no ja robiłem na kredowym, ale mi nie wychodziły, niektóre ścieżki. A taki pisak do poprawiania to można kupić w papierniczym ?

Do prób nie potrzebujesz żadnych podkładek o ile nie zewrzesz radiatora z masą bo o ile pamiętam na kości występuje -Vcc. Co do wykonywania płytek to na początek najlepiej metodą termotransferu z uzyciem papieru kredowego. Kupujesz za 10zł bryze (bodajże 100 sztuk) cienkiego papieru kredowego i masz spokój na lata ;)
Poczytaj sobie jak się wykonuje płytki tą metodą i jak zastosujesz sie do instrukcji wszystko będzie ok.

Ciężko powiedzieć czy coś się uszkodziło na odległość. Zwierałes radiator z masą ? Nie śmierdziało/dymiło się z kostki ? :) Zrób poprawnie nową płytke i nie zabijaj kolejnego TaDeuszA ;)

Powrót