• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 czy wystarczy mocy ????

Reakcji
0
Witam !!!

Mam takie pytanko czy TDA7294 przy zasilaniu 2x48V z 300W transformatora i filtrowaniu po 10000uF uciągnie STXa GDN 32/150/4 - 4 omowy.
Przy takim zasilanu napięcie spada o 1-2 V przy pełnej mocy którą oddaje wzmacniacz.

Pytam się bo nie wiem, a zresztą jeszcze nie mam tego głośnika i nie mogę sprawdzić może ktoś z was podpinał ten głośnik pod TDA7294 ?????

Dzięki za pomoc

RzĘsKi

uciągmnie go nawewt diora .... ale jak ?? WG mnie dla takiego głośnika TDA to wystarczająco...więcej się nie oopłaca ...

Przy tak wysokim zasilaniu to nie wiem czy tda cokolwiek uciągnie. Sprawdź w nocie aplikacyjnej ale ja jestem pewien że napięcie jest mocno przesadzone.

adasko w nocie katalogowej maxymalnym napięciem jest 2x50 V i to jest prawda, bo mój kumpel dał nieco więcej (2x52V) i TDA7294 splonął żywym ogniem, oczywiście napewno gdy mamy do czynienia z tandetną podróbą wszystko się może zdażyć nawet przy 20 Voltach.

Zrobiłem to po to, aby wycisnąć pełną moc z tego TDA aby głośnik nie "pierdział" w połowie swojej mocy i tak nie jestem tego do końca pewien czy tak nie bedzie.

Spoko coś się wykombinuje z chłodzeniem, najwyżej wyciągnę chłodnice z samochodu i przykleje do niej układ TDA :P. A tak naprawdę jest przykręcony do sporego radiotora i posmarowany dobrą pastą silikonową, myśle że styknie.

Narazie wzmak chodzi na subie z Alfredem SW807 i się lekko nagrzewa po 1 h słuchania z pełną mocą, tylko przy 4 omowym STXe napewno bedzie mocniej się grzał, chyba tragedii nie bedzie, ale najbardziej się boję o to że nie TDA nie uciągnie STXa.

Mało,nie zdązy odprowadzic ciepła z wewnatrz swojej struktóry,przydałbysie jeszcze wymuszony obieg ,wiatrak,akwarium.
Gdyby to miało grac w samochodzie to wystawiłbyś chłodzik na zewnątrz i miałbyś nawiew jak cholera.
Sam zresztą zobaczysz czy sie będzie wyłączał, a wyłaczy sie gdy struktóra bedzie miała 150stopni, a sam chłodzik mozebyc ledwie ciepły.

RzEsKi_STG, niewazne czym to bedziesz chłodził i tak nie wytrzyma tymbardziej przy 4R! jest jeszcze cos takiego jak rezystancja cieplna i to ona jest najwęzszym gardłem ograniczającym moc a co za tym idzie maksymalne straty cieplne

Wiem że całe ciepło nie jest od razu odprowadzone z małego scalaka i jego wnętrza na radiotor ale raczej nic mu nie grozi. Przed chwilą specjalnie wyciągnąłem suba z samochodu i podłączyłem pod TDA i chodzi już dobrą godzinę na pełnych obrotach, a radiator ma ok 50-60 stopni, czyli nie jest źle.

Pozdro

Przy opisanym zasilaczu sprawdzi się podróba STK4050.
Na 4 Ohm spokojnie wyciągnie 150W RMS.
Jak nie zrobisz zwarcia na wyjściu i zastosujesz paste pod STK to na odpowiednio dużym radiatorze ( max 60 stopni C ) podróba długo pochodzi

a wg. mnie z tym TDA spróbowac można ... nigdzie nie pisze że producent w nocie katalogowej podaje parametry destrukcyjne ....

Absolute maximum jakie pisze w nocie to nie parametr destrukcyjny tylko maksymalny parametr ciągłej pracy jaką kostka zniesie.Fakt faktem że przy 2x48V i 4R to jest dlamnie nie zrozumiałe jak ten tda może działać!.

BIMBER weż już nic nie mów o STK4050 i to jeszcze podróbie. Miałem dwie takie końcówki i oby dwie sie roz...bały i tylko że ta ostatnia jeszcze rozj...bała mi głośnik. Zepsuła się hybryda tak sama z siebie i poszło 110V stałego na głośnik. Zrobiło taką zadymę że jeszcze tak wali mi w pokoju że nie mogę wytrzymać, poprostu cewka się usmażyła. NIE KUPUJCIE STK4050 W POLTRONICU TAM MAJĄ TAKIE GÓWNA ZE SZOK, LEPIEJ DOŁOŻYĆ WIĘCEJ ALE MASZ PEWNOŚĆ ZE NIE WYWALI CI GŁOŚNIKA !!!!!!!!!!!

A co do TDA7294 to jeszcze chodzi przy tym napięciu, jeszcze nie narzekam. Maksymalnie może osiągnął góra 80 stopni.

Jeżeli z uszkodzonego STK poszło 110V stałego na głośnik to znaczy że zasilanie wynosiło + - 110V a tego nawet żaden orginał nie wytrzyma.
Ja mam STK4048 kupiony za 25,-zł na Wolumenie ( na 100% podróba ) toroid 2x32V 200W, elektroliyt 2x3x6800/50V i radiator 16.5cm x 24 cm, wyciągam z tego 24V (sinus 1kHz ) na 4 Ohm czyli 144W, po godzinie temperatura: radiator 60 stopni C, toroid 50 stopni C. Działa od 7 miesięcy. Według mnie te podróby nie lubią wysokich napięć zasilania i wymagają solidniejszych radiatorów bo mają gorszą razystancje termiczną złącze-obudowa

bimber podróby nie lubią bo mają 3 razy mniejsze struktury tranzystorów końcowych jak oryginał.

RzEsKi_STG widze że lubisz przesadzać z zasilaniami !!.TDA-2x48V , STK4050-2x110V
Jak już pisałem 10 000 razy kupujcie STK4050 w cybortechu są za 77zł oryginały.

STK4050 chodził u mnie na 2x55V małe sprostowanie ALTON czyli razem 110V końcówka(podróba) pograła jakiś tydzień po czym przy włączeniu piardła i w ciągu sekundy spaliło cewke w głośniku.

Myśle że 2x55V dla STK4050 to nie jest przesada.

RzEsKi_STG skoro zasilałeś ją 2x55V dlaczego napisałeś że na głośnik poszło 110V ?.Przecież szyna dodatnia z ujemną sie NIE SUMUJĄ.

U mnie STK4050 chodzi na 2x82V w fabrycznym wzmacniaczu i wytrzymuje tyle że włosy dęba stają :) - pisze to już chyba 120 raz bo każdy pyta o to samo :P.

Dodam jeszcze ze jak ktos ma zamiar kupować STK4050 z poltronica, to niech lepiej od razu kupi STK4048, powierzchnia struktur tranzystorów końcowych jest taka sama w obydwu układach ma wymiary około 5x5mm czyli kpina totalna. Jeb...ne kurduple robią z nas wała. Tak się ostatnio zastanawiałem jak wykorzystać spaloną hybryde, chyba dam w miejsce spalonego stopnia prądowego jakieś konkretne tranzystory mocy, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ja tam mam w dupie te hybrydy, na oryginał szkoda mi kasy, a podróby już nie kupie, bo produkują je jakieś chińczyki z małą pałka i nie mają chyba o tym pojęcia. Podróba wytrzymała mi około tygodnia i wszystko było by git gdyby przy tym nie uszkodziła głośnika. Dlatego wyciągnąłem z szuflady starego dobrgo TDA7294 i teraz na nim bede czadził(oczywiście jak wymienię cewkę w głośniku) :P

[ Dodano: 2005-05-16, 12:53 ]
Hej Ten TDA7294 okazał się za słaby do dego stxa 32/150/4, przy conajmniej połowie mocy głośnik zaczyna wydawać dziwne dżwięki.
Myślałem o zmontowaniu JABLA J-35 na nim wyciągne te 110-120W i bedzie dobrze grało.

MOŻE MACIE INNE PROPOZYCJĘ NA KOŃCOWKE MOCY, 120W powinno starczyć dla tego STXa.

DZIĘKI

Powrót