• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, czy można zmontować mostek bez trafa czuwania? Jeżeli tak to jakie jeszcze przeróbki są potrzebne żeby układ działał prawidłowo.

gigipawel napisał:
A jak między nóżka 9 i 10 pojawia się napięcie 10V i nie gra to znaczy że końcówka padła ?
sprawdz jeszcze czy sygnal dochodzi

gilbert napisał:
Witam, czy można zmontować mostek bez trafa czuwania? Jeżeli tak to jakie jeszcze przeróbki są potrzebne żeby układ działał prawidłowo.
przeczytaj temat jakies 2 strony wstecz - irek o tym pisal
mozna, nie montujesz calego zasilacza czuwania

A czy możnaby ten układ wsadzić do kolumny?Tylko bez filtra i w miejsce gdzie powinien być głośnik podłączyć zwrotnice z regulacją?

Witam, mam pytanie do wzmacniacza IRKA z 1x TDA 7294.
Czy w tym wzmacniaczu jest możliwe dołączenie dodatkowego przełącznika pozwalającego ominąć filtr DP? Czy wiązało by się to z dołożeniem dodatkowych elementów?
Mam suba podłączonego bezpośrednio do amplitunera, a ten posiada on wbudowany filtr DP specjalnie dla wyjścia subwoofera. Układ mostka posiada właśnie taki wyłącznik filtra jednak jest to nieco inna konstrukcja.

(Próbowałem zrobić obejście z potencjometru regulacji głośności na wejście końcówki mocy ale wówczas w głośniku jest cisza... wzmacniacz z filtrem działa bez zarzutu)
Za pomoc z góry dziękuję...

jimmykub, trzeba bylo nie montowac filtra a sygnal puscic przez potencjometr zamontowany tak jak w zwyklym wzmacniaczu

Pawel S. Wzmacniacz razem z trafem zakupiłem złożony, używany jakiś czas przez innego forumowicza, planowałem złożyć samemu ale akurat trafiła się możliwość zakupu gotowego więc skorzystałem z okazji.
Filtr jest bardzo przydatny szczególnie jak podpinam go pod sprzęt stereo w innym pokoju, można go wówczas dostroić do używanego tam zestawu kolumn.
Jednak jego główne zastosowanie ma być w połączeniu z amplitunerem dlatego właśnie chciałem dołożyć wyłącznik filtra :smile:
Stąd właśnie moje pytanie... Nie jestem pewien, w które miejsce powinienem wmontować to obejście (przełącznik) i czy jest ono możliwe przy tej konstrukcji wzmacniacza?

Witam. Potencjometry są mono czy stereo? Na wykazie elementów nie pisze 2*xxk a znowu na płytce jest miejsce na podwujny.

typek napisał:
Potencjometry są mono czy stereo? Na wykazie elementów nie pisze 2*xxk a znowu na płytce jest miejsce na podwujny.
a co rozumiesz przez "2x XX"?
wg mnie i wielu innych logiczne jest to ze to podwojne potencjometry...
ale tylko dlatego zeby byly stabilnie zamocowane. bo i tak dzialaja jako MONO
mozesz to zobaczyc na plytce od strony druku

Ale jednak dobrze mnie zrozumieliście. A mogą być zastosowane pojedyczne skoro pracują i tak i tak jako mono?

Witam zrobiłem już płytkę pod ten układ z 1 TDA potrzebuje jeszcze jednej rzeczy, odbicie lustrzane od strony elementów z EAGLA albo w PDFIE najlepiej w oryginalnym rozmiarze tak jak widok od strony ścieżek, chciałbym sobie nanieść termotransferem na górną część płytki oznaczenia elementów.
Pozdrawiam

Dejay_Pablo, napisz do irka na maila - napewno wysle
popros tez zeby dodal ten plik na swojej stronie internetowej

taki plik do mostka juz mam

dd4f984dab8ca908.png

wklej do worda, zmien rozmiar na 7,64x7,42cm i wydrukuj

Dzięki wielkie
lecz dokładniej mi chodzi o tą wersję, bez HI IN na płytce
http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_podlaczenie.pdf

a powiedzcie mi czy mogę zastosować w tym wzmacniaczu, trafo o napięciu 2x16-18V? ok. 270W? po wyprostowaniu będzie miało troszkę więcej.

[ Dodano: 2010-05-08, 23:14 ]
jest na stronie nie zauważyłem:)
http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_opisy.pdf

[ Dodano: 2010-05-08, 23:23 ]
jednak inaczej:)
potrzebuję widok lustrzany w PDF'ie PCB od strony druku do tego wzmacniacza IRKA na jednym TDA czyli bez trafa oraz HI IN
plik w załączniku

[ Dodano: 2010-05-08, 23:30 ]
to jest dokładnie widok od strony ścieżek do tego wzmacniacza

http://www.fratu.pl/irek/files/sub7294V2_opisy.pdf

namieszałem troszkę, ale złą płytkę wytrawiłem chodziło mi żeby nie było wejścia HI IN ze względu na rozmiary PCB.

Pozdrawiam

Załączniki

Powrót