• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Znalazłem w dziale download (o ile się nie mylę), ale wyskakuje komunikat, że już więcej dzisiaj nie mogę pobrac ;)

Witam, trochę odkopię temat. Mam trafo 2x20V AC, do wzmacniacza V1 powinno dać radę? Mocy dużej mi nie trzeba, byleby prawidłowo działało.
Domyślam się, też, że rezystorów do wejścia wysokopoziomowego nie muszę montować, żeby działało jak trzeba?

wystarczy
ja mostek zasilalem 2x21v
jezeli nie bedziesz kozystal to nie musisz montowac wejscia wysokopoziomowego

Mam problem. Zmontowałem panel Irka 2xTDA7294 w wersji bez przekaźnika (brak automatycznego wyłączania). Sygnał podaję na wejście niskopoziomowe. Napięcie zasilające wzmacniacze operacyjne spada do +-2,5V, a powinno być +-12. Po wyciągnięciu scalaka U2 napięcie wraca do normy. Po wymianie układu, napięcia zasilające były w porządku, dopóki nie podłączyłem sygnału na wejście niskopoziomowe. Czy może być to wina tego, że nie zamontowałem płytki z wejściami wysokopoziomowymi? Może ktoś ma pomysły czemu tak się dzieje?

Wg wcześniejszej listy pominąłem poniższe elementy oraz przełącznik on/auto oraz 1 kostkę TDA.

- 2 ZENER 15-30V opcja! dowolna dioda zenera z zakresu 15-30v. jezeli moc nie jest podana to kupujesz dowolne. JEST TO OPCJA! nie musisz tego montowac
- 1 220-470R opcja! znowu dobierasz dowolny z tego zakresu. zmieniajac te wartosci zapewne cos sie zmieni - np punkt zadzialania ukladu. ale ze wzgledu na trudnosci z zakupem fotorezystora lepiej odpusc ten element
- 2 LED opcja LED1 (dwukolorowa bipolarna)
- 1 FOT1 opcja fotorezystor (5616)
- 1 PRZEKAZNIK 24V mozesz z tego zrezygnowac
- 1 BEZPIECZNIK 100mA mozesz z tego zrezygnowac
- 1 TRAFO TS2/56 mozesz z tego zrezygnowac

Tam mozna pominac jeszcze kilka elementow...
Czyli jedyne wyjscie to blad przy montazu lub wadliwy element

Sygnał wziąłem ze starego kieszonkowego radyjka zasilanego 3V. Wykorzystałem sygnał tylko z jednego kanału. Oczywiście na bardzo małej głośności, najmniejszej możliwej słyszalnej na słuchawkach.

Mam problem. Zmontowałem panel Irka 2xTDA7294 w wersji bez przekaźnika (brak automatycznego wyłączania). Sygnał podaję na wejście niskopoziomowe. Napięcie zasilające wzmacniacze operacyjne spada do +-2,5V, a powinno być +-12. Po wyciągnięciu scalaka U2 napięcie wraca do normy. Po wymianie układu, napięcia zasilające były w porządku, dopóki nie podłączyłem sygnału na wejście niskopoziomowe. Czy może być to wina tego, że nie zamontowałem płytki z wejściami wysokopoziomowymi? Może ktoś ma pomysły czemu tak się dzieje?
Właściwie to problem pojawia się nawet, gdy nie podam sygnału. Wygląda na to, że scalak przeciąża zasilacz.

Powrót