• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I sprawdź jeszcze opór między R36 i R41. Razem na 3ch powinieneś mieć 3x470=1,5kR. Scalaki są zimne?
Pojedynczo wszystkie mają dobry opór, a razem nie da się zmierzyć... Pewnie coś z lutami nie tak.
Scalaki się grzeją dość szybko

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy kolega TheMeniMen posiada kalafonię i odsysacz?
Masz w domu denaturat?
Rozmieszaj troszkę kalafonii z denaturatem. Następnie posmaruj tym obficie płytkę i podgrzej każdy punkt lutowniczy. Sprawdź kilka razy czy na pewno nie ma zwarć.
Jak masz odsysacz to wylutuj te opampy.
O właśnie przypomniało mi się, że zadzwonić do Ciebie muszę :D Kalafonie, odsysacz, denaturat i IPA posiadam

Pojedynczo wszystkie mają dobry opór, a razem nie da się zmierzyć... Pewnie coś z lutami nie tak.
Scalaki się grzeją dość szybko

O właśnie przypomniało mi się, że zadzwonić do Ciebie muszę :D Kalafonie, odsysacz, denaturat i IPA posiadam

Skoro się grzeją to znaczy że są uszkodzone!

Lece zaraz do sklepu po nowe z podkładkami, potem poprawie wszystkie luty i zmierzę napięcia ale jeszcze bez włożonych scalaków

Kup podstawki do tych scalaków,kup sobie zenerki 12v 1,3W na zaopas z 2 szt.

potem wlutuj stare scalaki wyzuć w śmieci,wlutuj same podstawki,popraw luty,wyczyść płytkę.Na koniec odpal to bez scalaków zmierz napięcia na c21 i c22 ma być 12v jak będzie wszystko ok to włożysz scalaki.

Może być wkładaj układy w podstawki

TL074 I TL062.

Po włożeniu sprawdź jeszcze raz zasilanie na C21/C22 Czy jest 12V. Jak będzie to podłącz głośnik oraz sygnał i sprawdź czy działa.

Nie powinno być problemu w tej aplikacji.

Nie pomyl się tylko i nie włóż układów odwrotnie!

Napięcie między plusem i minusem po 12V

Zauważyłem też że teraz płytka dużo dłużej się wyłącza, tzn. Wcześniej było tak, że po odłączeniu zasilania płytka od razu się wyłączała, a teraz trzeba poczekać z 5 sekund nim dioda zgaśnie

Ok,podłącz głośnik oraz sygnał i testuj czy gra.Nie ma co się dziwić skoro było zwarcie i rozładowały od razu się kondensatory to wyłączał się od razu.

Coś nie bardzo gra, słychać "brumienie" które się nasila po dotknięciu potencjometrów, jak się poda sygnał to dźwięk jest bardzo głośny mimo tego, że potencjometr ustawiony jest na minimum

I jest tak, gdy dźwięk na filtr idzie

Zauważyłem też, że teraz TDA nie grzeją się tak szybko

Też nie słychać, żeby "brumienie" się nasilało lub malało przy kręceniu potencjometrem głośności

Dużo bardziej brumienie zwiększa się przy dotknięciu potencjometru odcięcia niż głośności ale oprócz tego żadnych zmian nie ma w trakcie ich ruchu

Przy włączonym filtrze bez danego sygnału brumienie znika i słychać, że filtr działa bo po dotknięciu potencjometru filtra brumienie jest ewidentnie głębsze, bardziej basowe

Tda będą się grzać podczas odtwarzania muzyki na większej mocy,w spoczynku teoretycznie będą zimne.

Skoro dotykanie potencjometra powoduje brumienie spróbuj go podłączyć pod masę.

Nie napisałeś jak doprowadzasz sygnal do koncówki.

Daj jakieś zdjęcie jak oczyściłeś płytkę.

D2,D3,D5,D6,D1 Czy te diody są sprawne,pierwsze cztery są połączone do zasilania +/-12V oraz sygnałem na sumatorze.

Tak po przeglądnięciu schematu,to nie ma za bardzo opcji aby to nie działało jeżeli TL074 jest sprawny.Może masz jakiś element uszkodzony,pomylony.

Skoro dotykanie potencjometra powoduje brumienie spróbuj go podłączyć pod masę.

Nie napisałeś jak doprowadzasz sygnal do koncówki.

Daj jakieś zdjęcie jak oczyściłeś płytkę.

Mógłbyś jakoś bardziej to podłączenie do masy opisac? Z tego co wiem ale może się myle, potencjometry mają masę na jednej z nóżek, która jest prxylutowana do pcb i tam idzie do masy.

Dźwięk idzie z wejścia niskopoziomowego

Zdjęcia wrzucę jak będę w domu

Obudowę potencjometru kawałkiem druta (odciętym wyprowadzeniem z jakiegoś elementu na przykład) do masy. Często sporo daje.

Powrót