• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Technics SU-7700 ciągłe napięcie stałe na wyjściu

Reakcji
0
Witam z sentymentu kupiłem ten wzmacniacz, niestety okazało się, że ktoś w nim grzebał. Brakowało wszystkich 2sc1328T. Po wylutowaniu wszystkich tranzystorów (zostawiłem tylko sterujące przekaznikiem) stałego na wyjściu nie ma, pryekaznik działa. Jak tylko wstawie drivery (BD 139, 140) natychmiast pojawia się stałe.

Już nie wiem jak podejść do tego wzmacniacza.

Pozdrawiam

Witam

Wszystkie tranzystory wyciągnięte. na wyjściu cały czas stały ujemny.

Mam jescze pytanie czy odpowiednim zamiennikiem dla tranzystora 2sc1328T będzie 2sc1845.

Pozdrawiam

Wszystko sprawdzone a na wyjściu ciągle -42v. Chyba musze zaczynać od początku, ale już nie wiem od czego.

Może ktoś ma jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Najlepiej rozdziel przedwzmacniacz i końcówkę od siebie i wtedy zbadaj gdzie panuje stałe napięcie.

Witam

Już nie mam pomysłu, Ceramiki pomiedzy B-E wymienione, rezystory sprawdzone, w tej chwili wlutowane mam wszystko oprócz tranzystorów końcowych a na wyjściu stałe 41v takie samo w obu kanałach.

sprawdź tranzystory różnicowe TR201, TR202

Sprawne. Problem polega na tym, że ktoś grzebał w tym wzmacniaczu. Płyta jest w stanie fatalnym w miejscach, gdzie było grzebane wszystkie ścieżki odchodzą. Co ciekawe mimo stałego +41 na wyjściu nie pali tranzystorów. Wydaje mi się, że gdzieś na płycie jest zwarcie. Tylko już nie wiem w którym miejscu zacząć poszukiwania.

Witam

Ponawiam temat, ponieważ nie mam już pomysłów. Najdziwniejsze jest to, że mimo stałego na wyjściu nie pali tranzystorów. Wlutowane mam wszystko oprócz tranzystorów końcowych. Ceramiki oraz elektrolity wymienione.

Powrót