jezeli cena nie bedzie znaczaco nizsza to nie widze sensu takiego rozwiazania
wiekszy zejdzie nizej a zagra rownie glosno
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jezeli cena nie bedzie znaczaco nizsza to nie widze sensu takiego rozwiazania
Nieprawda Paweł. Porównaj parametry obu jednostek. Zobaczysz, że TIW300 wcale niżej nie zejdzie.
Nieprawda Paweł. Porównaj parametry obu jednostek. Zobaczysz, że TIW300 wcale niżej nie zejdzie. Zresztą wystarczy spojrzeć na ch-ki subów wg. projektów samego producenta. Co widzisz?To wręcz TIW200XS schodzi niżej, co zresztą producent także liczbowo podaje (abstrahując od nachylenia zbocza charakterystyki).
Otóż toniestety fizyki nie oszukasz
a od ilu lat piszemy ze parametry nie graja?
niestety fizyki nie oszukasz - wiekszy zawsze zejdzie nizej (pomijamy roznice klasowe/jakosciowe)
Tutaj otrzymujemy lepsze zejscie w przypadku mniejszego glosnika ale on ma oczywiscie mniejszy FS. Niestety kosztem zejscia tracimy SPL i to bardzo. I zeby uslyszec roznice, mniejszemu glosnikowi trzeba bedzie dostarczyc duzo wiecej wacikow.... tylko, czy wytrzymalosc mocowa pozwoli mu na to ? Oczywiscie ze nie i nie bedzie za wysoka przy niskim strojeniu, stad nawet w przypadku zastosowania dwoch takich glosnikow i tak nie bedzie "glosniej". poza tym nie tyle co wielkosc glosnika ma tutaj wplyw ale rowniez jego wykonanie ( i nie chodzi tu oczywiscie o parametry, chodz to tez jest z tym zwiazane ) . Sumujac fizyki nie oszukasz![]()
moja subiektywna opinia jest taka... ze visaton mocno przewartościowuje swoje przetworniki dedykowane do subów
Dayton RSS390HF-4 15" Reference HF Subwoofer 4 Ohm w polinku za 1166pln
byłby to bezkompromisowy sub do wszystkiego ;p ...
Oczywiscie, ze efektywnosc napieciowa bedzie na prawie identycznym poziomie, tylko ze co nam to da ? Roznica w SPL pomiedzy jednym tiw200 a jednym tiw300 w pasmie 50-100Hz wynosi 4-6dB. Zastosowanie rownolegle dwoch tiw200 da nam zysk +3dB, czyli jeszcze troszke brakuje do tych minimum 4dB.
Druga sprawa to wytrzymalosc mocowa glosnika dla danego strojenia. W specyfikacji producenta tego nie ma. Ale dla strojenia 30Hz nie sadze, zeby ten tiw wytrzymal nawet 100 W ( mowimy o jednym ) Co w przypadku dwoch da nam 200W w sumie. Czyli zdecydowanie mniej niz tyle, co moze przyjac jeden tiw300. I po tym juz widac, ze mniej mocy przyjma.
Wszelkie moje rozwazania sa teoretyczne w glownej mierze polegajace na analizie prawia ohmaNie mam najmniejszego doswiadczenia w takich konstrukcjach niemniej testy mojego zapha pokazaly, ze wytrzymalosc mocowa woofera bardzo zalezy od aplikacji.
Połączenie równolegle dwóch TIW'ów da w efekcie 6dB zysku
Dla danego strojenia liczy się wytrzymałość przede wszystkim amplitudowa, nie mocowa (termiczna) jako że granica tej pierwszej zostaje najczęściej wcześniej dla niskich częstotliwości
nie porównuj ch-k poziomami, bo jest to błąd, a widzę, że chyba tak robisz
Wlasnie ja caly czas sie odnosilem do efektywnosci mocowej. Bo to ze wzmacniacz potrafi oddac np 150W pod 8ohm nie oznacza, ze odda 300W/4ohm ( nie ma tak dobrze ). Zaraz pewnie Irek cos tu napisze.Czyli i tak ta efektywnoss bedzie nizsza niz 6dB. Niemniej ja wole w takim przypadku odnosic sie do efektywnosci mocowej.
Tymczasem wracajac do tematu, to bym proponowal autorowi szarpnac sie na jakiegos Daytona, tak jak juz wczesniej o tym pisalem .
jeśli nie gramy na pełnym możliwościach mocowych
Tak odnośnie samej efektywności, bo jakbyś nie chciał podważać tego argumentu, to TIW200XS schodzi niżej niż TIW300