Niestety nie ma tak dobrze przy zwiekszaniu ilosci glosnikow, to nie perpetum mobile
Wiec oczywiscie bralbym Daytona, nawet 15 cali, raz a porzadnie.

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To dwa TIW'y200XS przyjmą więcej mocy, niż TIW300 i podałem ci nawet link do wytłumaczenia tego stanu rzeczy
Wlasnie ja pisalem, ze nizej zejdzie kosztem SPL ( 40-100Hz) ktory tutaj jest bardzo istotny i o tym caly czas piszeNo jak to? Przecież od tego się dyskusja zaczęła z Twojej (i nie tylko Twojej) strony
A i jeszcze jedno. Możesz mi Pharon powiedzieć, co ty robisz tutaj o godzinie 3:09 w nocy?![]()
2*TIW200XS zejdzie niżej niż TIW300 ale kosztem efektywności, co jest TOTALNĄ bzdurą, bo zaprzeczasz w ten sposób ch-ką które zamieściłem. Uzupełnij braki w wiedzy i sprawdź w praktyce.
Jezeli schodzi nizej, to znaczy ze ma tam wyzsze spl, to chyba logiczne. Ale mnie kompletnie nie interesuje co jest ponizej 30Hz ! prawodpodobnie nikogo by to nie interesowalo w domowych warunkach i przy wiekszosci nagran. Interesuje mnie pasmo 40-100Hz tylko i wylacznie. Chyba ze uwazasz, ze kilka db wiecej ponizej 30Hz jest tutaj najwazniejsze no to w takim razie nie bylo rozmowy.
Piszesz ze masz spora wiedze teoretyczna poparta praktyka, to czemu tak doskonale unikasz odpowiedzi na moje zadanie postawione wyzej? Czyzbys wiedzial, ze rozwiazanie tutaj zaprzeczy calemu Twojemu tokowi myslenia i udowodni to, ze sie mylisz ? Podalem przyklad z zycia wziety ( chociazby gdyby sam autor tematu mial sie zdecydowac na to ) . Dlatego twierdze, ze przy tej samej mocy wychodzacej z wzmacniacza ( przypominam mocy, zebys przypadkiem nie zinterpretowal tego jako napiecie ) wynoszacej 300W, dwa TIW200 nie beda w stanie zagrac glosniej w pasmie 40-100Hz od jednego TIW300 . Twoje rozwiazanie jest nieekonomiczne, bo zeby glosnosc( efektywnosc ) w tym pasmie sie wyrownala dla obu rozwiazan, trzeba dostarczyc 4x wiecej mocy dla dwoch TIW200. Niestety prawa Ohma nie oszukasz. A radze sobie je przypomniec przed odpowiedzia na moje zadanie.
PS: dalej zle moj nick napisales![]()
Patrzyłeś na ch-ki? Widzisz tam, żeby TIW300 miał gdzieś wyższy poziom niż 2*TIW200XS? Czy jesteś - przepraszam - ślepy?
To dobrze, ze chociaz tu sie zgadzamy....przy przejściu z 8 na 4 Ohmy dla maksymalnej jak sam chcesz mocy, to i tak w tym przypadku będziemy mięli zysk rzędu 4-5dB
Tego tez nie zaprzeczam.A gdy nie gramy na maksymalnej mocy to zysk będzie 6dB
Racjonalny na nic twoje starania, na nic podlinkowanie wątków, na nic tłumaczenia bo o to w podsumowaniu: pharoh jedziesz po bandzie jak nigdyś wasik... chyba nawet nie zadales sobie trudu by ze zrozumieniem ten i podlinkowane watki poczytac ;p | ![]() |
Nie na temat...
Racjonalny na nic twoje starania, na nic podlinkowanie wątków, na nic tłumaczenia (...).
pharoh jedziesz po bandzie jak nigdyś wasik... chyba nawet nie zadales sobie trudu by ze zrozumieniem ten i podlinkowane watki poczytac ;p
![]()
Chyba rozmawiacie o dwóch różnych rzeczach. Co innego zejście rozumiane jako miejsce na osi częstotliwości przy np -3 i -6dB w stosunku do średniego liniowego SPL a co innego rozumiane jako możliwy do uzyskania SPL na danej częstotliwości czy traktowane jako SPL z 1W.
Myślę, że pharon nie miał aż tak złej woli, co raczej o pewnych rzeczach nie wiedział
Stwierdzam, ze NIE jestes osoba odpowiednio przygotowana merytorycznie do odpowiadania na moje pytania. Dlatego juz nie oczekuje na nie odpowiedzi.Wychylenie objętościowo dla liniowej pracy układu drgającego dwóch TIW'ów 200XS to około 906 cm^3, natomiast w przypadku TIW300 to 765cm^3.
Tu nie musiales nic mnie uswiadamiacDobrze, że przynajmniej dałeś się przekonać do tego, że mniejszy TIW200XS zejdzie niżej niż TIW300
Napisał Racjonalny Zobacz post
Wychylenie objętościowo dla liniowej pracy układu drgającego dwóch TIW'ów 200XS to około 906 cm^3, natomiast w przypadku TIW300 to 765cm^3.
Po pierwsze, nie mam pojęcia dlaczego kierujesz w moją stronę zarzut o braku szacunku
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/3_wege/la_belle/index.htmlA crucial factor in this respect is the choice of the right drivers. To obtain supreme large-signal behaviour in the bass it is necessary to provide an expansive diaphragm area in connection with long cone strokes. In this respect, there was no real alternative but to opt for the extremely long-excursion TIW 200 XS - 8 Ohm driver. Mounted as a pair, these two woofers on each side even out-do the TIW 300 - 8 Ohm, and have the added advantage that they require less space and thus enable the speaker columns to be built as a remarkably slim unit with the bass drivers in the front panel.
Ta paczka wypchana w 32 glosniki 5 calowe potrafi przyjac 3200w mocy. Skutecznosc 108dB/W/M pasmo przenoszenia 20Hz – 15kHz.