• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Temat od tak sobie dla niektórych 7294

Temat od tak sobie dla niektórych 7294

• 50W-60W

Głosów: 0 0.0%
  • <50W

• 70W-100W

• 60W-70W

• Łącznie głosujących
    0
Reakcji
0
Zakłądam ten topic głównie dla "Żłobka" i początkujących, niestety ja w avatarze mam 'Początkujący" [dodano:(już nie)]ale to jest miara ilości postów co niezawsze idze w parze z doświadczeniem choć często, nie żebym się jakoś wywyższał...

Do rzeczy, w ciągu kilku lat przeczytałem już tysiące postów na temat 7294 i często można się spodkać z pytaniem/stwierdzeniem "Jaką ma moc TDA7294" . Dla uściślenia dodam że Pytanie dotyczy standardowej aplikacji monobloku zasilanego +-33V DC trafo dla tego modelu nieskończeniew dużo VA (żeby nie było że transformator nie da rady) właściwie można by je pominąć, głośnik 4ohm

Moc czyli W oddawane na wyjściu nie licząc pobory, strat poprostu "ile dostanie głośnik"

Na różnych forach spodkałem się z następującymi stwierdzeniami( niektóre cytaty z pamięci niektóre dokładne):

"na tek kostce nie wyćągniesz więcej jak 50W"
"Dla standardowego zasilania i 4ohm przyjmuje się 70W z THD <1%"
"wspaniała kostka o mocy 100W"(EdW)
"przecierz to ledwo 60W da..."
"itd...

Mimo że w ostatnim czasie nikt może nei pisał z takim zapytaniem na tym forum ale często można się spodkać z tym problemem w różnych tematach.

Ja osobiście mam włąsne zdanie na temat tego układu......

flodins, To w sumie o co Tobie chodzi. Nie widze pytania, ani nic... jeśli chodzi o moc TDA to chyba wystarczy looknąc w note tej kości i tam wszystko piknie jak na dłoni przedstawia wykres. Pozdrawiam

przy std trafie o napięciu 2 x 24vac masz moc :
4 R - ok 70w
8 R - mniej niż 50w
...
a co do mocy traf do tego to są skrajne opinie,
niektórzy dają trafa 2x moc wzmacniacza,
inni (Irek) polecają trafa o mocy równej ew niewiele przekraczającej moc
wzmacniacza...
Ja jestem gdzieś po środku i do stereo przy 8R używam trafa 150VA,
a jako wzmacniacz do suba przy 4R 100VA,
ale do 5 kanałów do kina (przy 4R) wystarczy wg mnie 350VA ...

Wystarczy, że zakupisz sobie rezystory dużej mocy (tak aby po połączeniu ich składowa było około 100W np.20x5W) i już sam sobie zmierzysz i w praktyce stwierdzisz jaką moc można wycisnąć w danych warunkach z tej kostki.

Zalezy czy dasz podkladki mikowe czy nie i czy posmarujesz pasta silikonowa blaszke radiacyjna, inny maxymalny prad wyjdzie a zatem i moc . W praktyce wychodzi roznie.Jak trafisz na dobrej jakosci kostki (nie koniecznie Thomsona) to mozesz takze zasilic spokojnie wiekszym napieciem i wyjdzie inna moc.
itd itd, wiele zalezy od rozwagi i pomiarow zeby osiagnac kompromis mocy i znieksztalcen

no wlasnie zalezy jak sie trafi na jaka kosc... ostatnio bralem 4 tda i 3 walniete - wszystkie od sgs

olalem scalaki i przerzucilem sie na trazystory

A co za różnica czy 50 czy 70W praktycznie tego nie słychać, ja proponuje nie wgłębiać się w takie pierdoły jaką moc ma ta kostka ;)

Powrót