• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Temat streaming'u w 2020r

Reakcji
37
Witam

Ciągle kombinuje, mam wrażenie że trochę jak koń pod górkę ale szukam rozwiązania wygodnego i w sensownej cenie odtwarzania strumieniowego.

Kiedy miałem temat odnośnie htpc i skończyło się na chromecast który pod kątem wygody rozleniwia mnie totalnie.

Założenie nr1: np. przychodząc do domu uruchamiam jedno urządzenie(dwa) ręcznie lub z pilota, i w smatfonie lub na laptopie uruchamiam muze z spotify, tidal, youtube i gra.
Założenie nr2: np. przychodząc do domu uruchamiam jedno urządzenie(dwa) ręcznie lub z pilota, i w smatfonie lub na laptopie uruchamiam muze z spotify, tidal, film z youtube/netlix/cda/vod/sport i mogę tylko słuichać albo mieć do tego też obraz
Rozdzielam to świadomie bo nie wykluczam dwóch osobnych setów.

wytyczne dodatkowe do obydwu założeń, nie chce za dużo gratów na stoliku i mieć możliwość użycia własnego wzmacniacza z pre.

Na chwile obecną mam rożwiązanie do obydwu założeń zrobione w sposób powiedzmy uniwersalny i sprawny a prxzede wszystkim tani.

Konfiguracja to chromecast 3.0 jako źródło podłączone do ampli pod hdmi - obraz na tv po ARC - dźwięk brany z ampli prosto na kolumny. System mega uniwersalny z jednym podstawowym problemem - ograniczenia co do jakości odtwarzania dźwięku. Nie mam możliwości zmiany wzmacniacza czy DAC'a (który tutaj jest wbudowany w jedno urządzenie). Chce sam dźwięk - uruchamiam ampli i to wszystko bo chromecast leci włączony 24h, potrzebuje obraz to włączam tylko TV i mam wszystko co trzeba.

Spróbujmy teraz to rozbudować pod kątem lepszej konfiguracji brzmienia...

opcja nr 1. Lepszy/droższy amplituner z wbudowanymi usługami streamingu (wtedy wywalam chromecast bo mam to wbudowane) - plusy tej opcji to prawdopobodnie lepsza jakość niż teraz ale dalej nie mam możliwości rozbudowy czy zmian elementów toru audio.

opcja nr2. zostaje chromecast, podłączony do jednej z tych zabawek które wyciagają sygnał audio z HDMI i po optyku lecimy do DAC z wzmacniaczem (tutaj raczej samoróbka by była postawiona - mam już pewne swoje rozwiązania). w teorii jest wszystko ok ale ekstraktor może dać mi opóźnienie względem obrazu i nie wiadomo jak z jitterem itd - do przetestowania tak na prawdę.

opcja nr3. to sam streamer jako urządzenie z wbudowanym DAC typu pioneer N-50ae ale rozwiązanie drogie i bez obrazu.

Sugestie? rozwiązania inne ? piszcie.

Naczytałem się ostatnio forum audiostereo pod tym kątem ale zrezygnowałem - głowa boli od szukania wartościowej treści wśród miliona gówn%$$% postów

Jeśli głównym kryterium jest jakość brzmienia i możliwość zmian w systemie, to wg mnie najlepsze opcja to:

Opcja nr 3.
czyli Pioneer N-50AE albo np. Onkyo NS-6170
+ oczywiście zewnętrzny wzmacniacz stereo

Ten Pioneer ma wejście optyczne, do którego możesz podłączyć TV, Onkyo nie ma, ale jest tańsze i ludzie twierdzą, że gra lepiej od Pionka.
Ja nie wiem, nie porównywałem. Kupiłem 0,5 roku temu Onkyo NS-6170 i to jest bardzo dobry streamer, zarówno pod względem jakości dźwięku jak i funkcjonalności (ma nawet tuner FM/DAB)

Te streamery mają też wyjścia cyfrowe i zawsze możesz z czasem kupić, lepszy zewnętrzny DAC.
Ja właśnie tak mam. Używam zewnętrznego DAC-a (Arcam irDAC), do którego mam podłączony NS-6170 po coaxie i TV po optyku.
Nie mam żadnych opóźnień dźwięku względem obrazu z TV.

aha czyli czekaj, jeśli interesuje mnie sama muzyka, to używam pioneera. Jeśli chce z obrazem, podłączam się pod chromecast który jest po hdmi do TV a z tv wysyłam po optyku do streamera?

Aaa Ty masz chromcasta video.....
To w sumie tak, nie będzie wtedy żadnych opóźnień dźwięku.

Ja mam podpięty odtwarzacz DVD i dekoder NC+ przez HDMI do TV a z TV leci optyk do DAC-a i jest wszystko OK.

Ostatnia edycja:
Hama Dit1000mbt - radio fm/dab+/internetowe, odtwarzacz Spotify - musisz mieć konto premium, ale działa tak, że naciskasz Power i gra (ostatnio sluchaną listę). Ma wyjście optyczne.

Nie, tylko Spotify niestety.
Volumio ma chyba takie pluginy, aczkolwiek u mnie YT nie chciał się zalogować, a Spotify nie sprawdzałem

Ostatnia edycja:
Temat maliny i tych systemów przerabiam przez ostatnie kilka dni. Generalnie nie, dziękuję, dlatego ten temat.

Spotify nie ma jakości hifi nie mówiąc już o master , Tidal ma najlepsza jakość dźwięku .Spotify wykorzystuje kodek Ogg Vorbis do kodowania muzyki. Oferuje strumieniowanie lub zapisywanie w przepływności 96, 160 lub 320 kb/s.

Zwykła wersja Tidala oferuje strumieniowanie przez kodek AAC przy maksymalnej przepływności 320 kb/s. Dodatkowo płatna usługa HiFi zapewnia nam bezstratne strumienie w wysokiej rozdzielczości formatach FLAC, ALAC i MQA.

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://android.com.pl/artykuly/285030-tidal-promocja-kazdy-pakiet-po-10-zl-150-dni/

volumio - youtube działa bez problemu. Niestety google zmieniło system dostępu i potrzebny jest specjalny kod dostępu, jest poradnik na forum volumio jak to zrobić.

Na razie o volumio i jego pokrewnych przestałem myśleć po testach na raspberry 2 - lagi straszne to ma, prawdopodobnie rasp 4 by lepiej działał ale obsługa volumio trochę mnie zniechęcała. Dlatego próbuje znaleźć fabryczne sklepowe rozwiązanie.

Na razie o volumio i jego pokrewnych przestałem myśleć po testach na raspberry 2 - lagi straszne to ma, prawdopodobnie rasp 4 by lepiej działał ale obsługa volumio trochę mnie zniechęcała. Dlatego próbuje znaleźć fabryczne sklepowe rozwiązanie.
Prawdopodobnie użyłeś zbyt wolnej pamięci na system

Karta sandiska edge 8gb. Tak czy siak szukanie w ślepo jak co po instalować na volumio żeby działało wszystko co trzeba, trochę mnie zniechęciło.

Ostatnia edycja:
A Daphile sprawdzałeś?
Masz tu też obsługę multiroom i obsługę m.in. Tidala oraz odtwarzanie plików z dysków lokalnych.

Wystarczy terminal za c.a. 60 pln plus karta / karty DAC USB aby rozprowadzić różne sygnały w różne miejsca.

pare lat temu instalowałem to z ciekawości ale za głupi człowiek wtedy jeszcze był.

okej, wezme starego grata della i zobaczymy jak to działa.

Daphile nie załatwia w pełni moich założeń ale przetestuje zobacze, może coś innego się urodzi.

Mmie plex fajnie dzialal.. choc ja uzywalemtylko do plikow lokalnych..
ale serwer ostatnio strasznie meczy dysk.. nie wiem czy nie powalcze troche z nim jewzcze... chwilowo odinstalowalem..

Wysłane z mojego telefonu

W sensie czym najlepiej sterować z poziomu telefonu?

pytanie w jakim zakresie, tylko kontrola czegoś czy strumień też

Dzisiaj instalacja daphile bo reanimacji starej stacjonarki.

Z ciekawostek, AVR1610 denona, sygnał po analogu z UMC202 behringera po usb do kompa vs sygnał po hdmi z chromecast. Źródło to samo czyli tidal. po hdmi jestem w stanie wysterować wzmacniacz do końca i do jakości przyczepić się nie można, przełączam na analoga, rozkręcam poziom sygnału wyjściowego karty na 3/4 skali, ten sam utwór i nie dość że sygnał cichszy o 30dB w stosunku do hdmi to w wielu utworach w różnych momentach słychać przesterowanie, które wcześniej wydawały mi się podejrzane ale sądziłem że to wina nagrania.

Tj. Beringer ma niższy poziom wyjsciowy niz wbudowany dac w aplitunerze... trzeba by specyfikacje poogladac.. czy ten beringer ma prawo wysterowac wzmacniacz czy nie... jakies pre by Ci sie przydalo..

Wysłane z mojego telefonu

Powrót