• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tesla arz 6608

chyba sie skusze na te tesle,moze nawet po 2 na kolumne? :P tanie , wysoki spl,wzmak mam odpowiedni w mocy w jakosci juz niebardzo-unitra pw 9013-2x35W- zobaczymy,najpierw musze pozbyc sie arn 150 i arv 104 i zwrotek projekt irka...
pozdro

Weź cztery na kolumnę wtedy już nie będzie problemu z basem bo z jazgotu średnicy i tak go nie usłyszysz :D

daj hajsu to tak zrobie

[ Dodano: 17-05-05, 17:06 ]
mam do was pytanie,jak bedzie lepiej
2 arz 6604 na kolumne czy moze 4 osobne kolumienki na 6608 ? mam w wzmaku 4 wyjscia i sie zastanawiam jak bedzie lepiej
pozdrawiam
(wmak to unitra pw 9013,2x35W)

Cztery kolumny po dwa głośniki będzie najlepiej.
Bedziesz miał bi-ampling i tetra-wiring...
Potrzeba by tylko drugiej Foniki ;-)

[ Dodano: 2005-05-17, 22:54 ]
Skąd Wam przyszło do głowy że ARZ "bije" ARN i "ma lepiej" - w czym? ARN musi pracować ze zwrotnicą. Bez niej to sobie porównujecie wykresy niczym szybę do szybowca.

Charkę - może to chrypka ?

Z porównania charakterystyk czestotliwościowych wynika tylko że ARN ma wyższą efektywność.

(BŁĄD!)
MIAŁO BYĆ "ARZ MA WYŻSZĄ EFEKTYWNOŚĆ"

Co nie jest dziwne, bo jest większy i chyba ma niższą impedancję.
Tylko że nic z tego nie wynika.
Kup GD 30/150 Tonsila to Cie zmiecie z kanapy ;-)

arn 8 ohm na nizsza impedancje niz arz 8 ohm.. hmmm najs.....
pozdro

(jaki wiekszy spl ? arn 84 arz 91,arn dominuje <30 hz)

Tak przy okazji to ARZ jest całkiem równy w dośc szerokim zakresie tonów średnich. Wyżej sie tylko kaszani.

Dobrze napisałeś wszystko tylko że odwrotnie. ARZ ma tylko większą zapadłosć przy 1000hz. potem idzie do góry ale w miarę płasko tam gdzie ARN ma juz rezonans break-up membrany, co jest kłopotliwe do wycięcia filtrem.

Ten ARZ660X w podobno nieco innej wersji sprzedawany jest w akuhornach za kilka tys. zl. wiec to audiofilski glosnik! Mozna go kupic za jakies 16 zl netto ale to przeciez o jakosci nic nie mowi. W kazdym razie dla mnie to glosnik rodem ze starego radia. Za duzo z nim ialem do czynienia zeby go zachwalac. To po prostu tani szerokopasmowiec ktory kupuja od nas grabarze do naglasniania pogrzebow no i Lepper zeby go na mownicy slyszeli. Dorabianie do tego glosnika idei audiofilskiego dzwieku to glupota totalna.
Charakterystyka tego glosnika jest jak gory skaliste w dodatku bez dolu i gory. kto powiedzial ze jest lepsza od ARN150+ARV??? Chyba w snach! A kto ma mozliwosc pomiaru znieksztalcen glosnika? to niech pokaze charakterystyke tego glosnika. A tragiczna charakterystyka kierunkowa? Tak Tak to bardzo dobry audiofilski glosnika. Ale tak naprawde to inny glosnik niz reszta i chyba tylko dla tego warto go posluchac.

hmm.... nielubie zabardzo wysokich wiec niema problemu,sub bedzie wiec tez niema,tani jest,wysoki dosc spl,mozna z neigo cos zrobic i tyle... jesli mowisz ze 16 zł netto,to moze masz taki do załatwienia,bardzo był bym chetny...

Tyle to on kosztuje w prolechu ale trzeba wziasc ciezarowke i doliczyc transport.
Dlatego taniej niz 25zl nie zalatwie a i tak trzeba doliczyc wysylke.

a nie zostało Ci gdzies w firmie kilka sztuk i niesa potrzebne?jesli nie to trudno,zrobie na jednym
pozdro

Tasior nie przesadzaj, może byś chciał za darmo ;) w empire są po 25zł więc w czym problem, pare piwek mniej i masz głośnik.

ja nieobuzam sie ze niema taniej,btw mam 15 lat i pije 3 piwa rocznie(wliczam imprezy o ile na jakies chodze)niemam gdzie zaoszczedzic,3 lata i mam 350 żł,malo

umberto, w ktorym miejscu na wolumenie kupiles te ARZ?

Zastanawialem sie na zastosowaniem tego przetwornika i doszedlem do wniosku, ze dobrze byloby go zastosowac w 3metrowej linii transmisyjnej. Daloby to podbicie w okolicach 55-60Hz. Zastanawiam sie tylko, czy takie zastosowanie byloby dobre, tymbradziej, iz Fs wynosi 75Hz.

Mnie kupował kumpel bo on jest co tydzień,handluje.Z tego co wiem to brał u tego gościa na prawo od głównej bramy wjazdowej.Tak jak sie idzie na placyk z radiami i gratami.Ponoć ma jeszcze ktoś na stolikach,alejka na wprost wyjścia z budynku administracji.Tak wynikało z jego gadki ale ja sie nie interesowałem specjalnie przyznam.Co do lini transmisyjnej to ponoć wychodzi dupa.Dyskutowałem z człowiekiem który zawodowo robi LT i stwierdził że ten głośnik odpada.Zaproponował tube ale jak krzyknął cene to se odpuściłem.1000 zł.

Hehe, to ladna cene krzyknal (to sie nazywa zloty interes, trzeba miec tylko klientow)...
Ciekawe dlaczego ten glosnik nie nadaje sie do LT? Pewnie z powodu wysokiego Fs... Moja wiedza na temat tego typu obudow jest czysto teoretyczna, ale ciekawi mnie mozliwosc zastosowania omawaniego TVMa w takiej obudowie.

nie nadaje sie bo ma slaba moc, slaby naped, wysoki fs, lekka membrane o malym skoku

w LT przy 25 W bedzie mial dosc

Powrót