• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

THA 280- pytanie

Reakcji
0
Moc maksymalna 600 W (4 Om)
Moc maksymalna 2x200 W/ 1x600 W (4 Om), 2x300 W (2 Om)
Moc sinusoidalna 2x80 W/ 1x240 W (4 Om), 2x120 W (2 Om)

Ile mocy otrzymam przy zmostkowaniu wzmacniacza przy 8ohm? 120w?
No i czy ten wzmacniacz nada się do napędzania lanzara 12" 2x4ohm?

Oto link do aukcji z identycznym wzmacniaczem.

Wzmacniacz bedzie zdecydowanie za słaby do głosnika 12"
Nie widac linka...

Teoretycznie wychodzi raczej 160w - w stereo przy 4R ma 2 x 80w więc w mostku przy 8R będzie 80 x 2 = 160w :)

teoretycznie 160W. ale znajac zycie bedzie mniej
do tego glosnika to sporo za malo. poszukaj 4 kanalowego o takiej mocy i podepniesz kazda cewke do osobnego mostka

To jak lepiej podłączyć tego lanzara:
Każda cewka pod osobny kanał w trybie mono, czy zmostkowanie cewek na 8ohm i podłączenie głośnika w mostku?

Jak uzbieram na coś mocniejszego to wymienię ten wzmacniacz na mocniejszy, a tego tha 280 użyje do napędzania głośników w drzwiach.

Pawel S. napisał:
to masz juz ten wzmacniacz??
tak był już w samochodzi jak go kupiłem. link z allegro pokazałem dla przykładu o co chodzi.
Pawel S. napisał:
do wzmacnaicza 4 kanalowego kazda cewka do osobnego mostka
chodzi mi o podłączenie do tego wzmacniacza
Pawel S. napisał:
pozadny wzmacniacz
będzie jak uzbieram kasę :P

[ Dodano: 2008-03-15, 23:33 ]
a powiedzcie mi jeszcze jedno: skoro głośnik ma 400 w rms to jedna cewka ma 200w rms?

calisto napisał:
skoro głośnik ma 400 w rms to jedna cewka ma 200w rms?
tak, ale musza byc podlaczone jednoczesnie
wydaje mi sie ze niema znaczenia czy podalczysz 2 cewki osobno czy pod mostek polaczone szeregowo

Nie podlacza sie glosnika dwucewkowego z kazda cewka na inny kanal/mostek. To raczej podstawowa wiedza...
Nawet w najwyzszej klasie wzmacniacze maja rozne moce na kanal/mostek. Podaja to rozne pomiary.
Jest duze ryzyko i szanse na spalenie glosnika.
Oczywiscie pewnie zaraz wyskocza komentarza ze ktos tak ma i dziala... no coz, szczescie;)
Na zawodach DB widac takie konstrukcje, ale i subwoofery i wzmacniacze sa do tego przygotowane. Do tego bardzo dlugie strojenie pod takie granie.
Wtedy nalezy dac taki sam sygnal na kazdy kanal/mostek, dajac rozdzielacz RCA i podlacza pod jeden kanal. A jesli wzmacniacz jest dobry to ma przelacznik stereo/mono, wtedy sam z siebie daje ten sam sygnal. Wtedy sub nie zagra w stereo.
Takze szukamy dobrego wzmacniacz ktory zejdzie do 2ohm, albo bardzo mocnego, ktory nawet przy 8ohm da wystarczajaca moc.

czarna magia... to nie można 4 kanałów we wzmacniaczu podłączyć do jednego kanału z radia? mono, więc nic się nie rozerwie :P

Pawel S. napisał:
nie spalenie a co najwyzej roztrzepanie cewki
wg mnie 2 cewki sa w konkretnym celu wiec jezeli niema innej mozliwosci to....
Czyli bedziesz naprawiac sprzet kolegi jak sie cos stanie?
Jak pisalem. Gdyby to byly klocki wysokiej jakosci, wzmacniacz w wysokim DF, wytrzymaly glosnik to rozumiem.
Ale sytuacja jest inna. Zeby ten glosnik ruszyc to by musial podkrecic wzmacniacz... do tego lanzar do lagodnego traktowania raczej nie jest kupowany.
I wlasnie dlatego dopiero sie suba do wzmacniacza a nie na odwrot.

Jeśli już coś mówimy to popierajmy to jakimiś argumentami.
No więc czemu nie można podłaczać 2 cewkowego głośnika pod 2 mostki lub 2 oddzielne wzmacniacze ?

Marcy$, ryzyko jest nie duże, ale minimalne. Rozbieżności w dwu kanałach tego samego wzmacniacza są na tyle małe, że nie zaszkodzi to głośnikowi i można to pominąć (oczywiście jeśli kanały są zsumowane). Na zawodach dB drag chyba płyną troszkę większe prądy niż w zwykłym audio, więc ryzyko trzeba minimalizować do minimum ;)

Powrót