• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tkaniny na front

Reakcji
0
Zastanawiałem się nad wykończeniem frontu kolumn grubą impregnowaną tkaniną lub filcem. Chodzi mi o coś w tym guście:
Vithone-Astrapia-top.jpg

(http://www.vithone.com/kolumny-glosnikowe/vithone-astrapia/)
Filc niestety nie leży mi wizualnie i trudno uzyskać estetyczne docięcia przy koszach głośników. Miał ktoś może doświadczenie z tego typu rozwiązaniem? Ewentualnie jakieś podpowiedzi jaki materiał do takiego zastosowania by się nadawał...

Chyba najlepiej to typowe tkaniny tapicerskie. Jest spory wybór o takiej fakturze jak na twoim zdjęciu. Powino się ładnie kleić i bez śladów kleju np na polimerowy klej.
Są takie sporo droższe (ja mam z tego kanapy) niebrudzące się. One mają bardzo gęstą strukturę tak że nie widać kompletnie splotów pod spodem. Wygląda to trochę jak flock, ale może mieć różną strukturę, od gładkiej do takiej przypominającej nieco skórę. Ale musiałbyś trochę pogooglować.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Ta tkanina ze zdjęcia najbardziej mi przypomina zamsz lub też jego imitację, czyli alcanterę. Tej ostatniej czesto używa się własnie do tapicerek samochodowych. Możesz też wybrać się do salonu meblowego i poprosić o wzornik tkaniny Carabu - przypomina nieco alcantarę (to jest to o czym pisze Micwoj).

O widzisz, nie znałem nazwy. To dokładnie Carabu. Na alledrogo po 95zł/m szerokości 140cm

Ostatnia edycja:
Przed obiciem trzeba zdecydowanie taką tkaninę zaimpregnować jakimś środkiem np. do ciuchów sportowych. Właściwie im dłużej oglądam te tkaniny, tym bardziej filc mi jednak pasuje. Czekam na zdjęcia z projektu Mariana z grubym filcem.

Powrót