• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TLC 1 classic DIY-pomocy!!!

Reakcji
31
Witam!

Mam zamiar skonstruować kolumny TLC 1 Classic na podstawie projektu z akkusa. Nie wiem tylko czy zastosować 1 bass w band passie czy 2 jak w tamtym projekcie. Mam zamiar również zastosować inna wysokotonówke tzn. Visatona SC10N zamiast tego GDWK.
Znalazłem gdzie można kupić te GDN 16/50/6 tylko że 8 ohmowe a nie 15(to nawet lepiej)
Nie moge tylko znaleźć tego GDN 20/80/3 8ohm? Nie wie ktoś z was gdzie można je dostać i za ile??

Link do konsrukcji która mam zamiar mniej więcej skopiować. http://www.akkus.com.pl/index.php?g...1_tm/tlc_classic1_tm&strona=diy&lang=pl&dh=dt

Proszę o porady i wskazówki.

Z góry dziękuje

Załączniki

• schemat_zwrotnicy_tlc_1__custom_.gif
    schemat_zwrotnicy_tlc_1__custom_.gif
    15.7 KB · Wyświetleń: 0
z tego co pamietam to te kolumny maja dwa band-pass-y jednostronnie wentylowane. Daje to lepsze charakterystyki impulsowe niz band-pass podwujnie wentylowany tak jak w bolero do ktorego basu bylo sporo zastrzezen.
Sluchalem tych TLC i nawet mi sie podobaly.
GDN16 jest dlatego 15omowy ze stracic na efektywnosc bo taki uklad basowy ma mala sprawnosc. Mozna dac wersje 8omowa co bedzie wymagac dzielnika rezystancyjnego niestety duzej mocy.

A co powiesz na jeden głośnik w band passie jednostronnie wentylowanym-żeby było taniej o te 300zł(2x 150zł GDN 20/80/2)
A GDN 20/80/3 nie jest ju teraz dostępny co nie??

Ariel
Tobie to sie chyba wytlumaczyc nie da normalnie. (pisalem juz wczesniej w innym watku)
Rzucasz sie z motyka na slonce (sory za stwierdzenie). W poprzednim watku gdzies pisales ze na glosniki chcesz przeznaczyc okolo 600-700pln. Wez sobie policz np ile cie beda kosztowac same cewki do tej zwrotnicy (stereo oczywiscie), chyba sobie nie zdajesz sprawy ile kosztuje 6mH, 8mH badz 16mH na rdzeniu, nie mowie juz o reszcie. (6,8mH kosztuje 28PLN). Za to 700pln i koszty zwrotnicy to zrobisz kolumne coanjmniej 4 klasy lepsza.
Wybor nalezy jednak do ciebie.

cwaniaku se napisze no no
Kolega ci dobrze radzi a tu taka wdziecznosc.

Za 700pln HA, nawet za 450: sph-176 i dt107 (ewentualnie lepsza kopolka), cena oczywiscie za komplet na 2 kolumny (mozesz tez dac 2 sph na kolumne). Masz 2 drogi.

Dla checy policze ci koszt samych cewek do TLC 1:
5,6mH (zamiast 6) 25,06PLN
15mH (fi1,2) 48,53PLN
8,2mH (fi1,2) 31,50PLN
1,2mH (fi1mm) 16,50PLN
0,27 (fi0,7) 4,30PLN

Calosc x2 = 251,78pln
Dochodza jeszcze kondensatory !!

Rob TLC 1 jak chcesz.

Powrót